31 maj 2009

Gå ut min själ och gläd dig vid

Jag älskar pingsten.
Jag älskar dess budskap, Guds ande som finns i allt levande, och jag älskar att det är den helgen då allting blomstrar som mest. Då det på riktigt blir tydligt att anden är närvarande i livet, på jorden, i allt som lever.

Den här helgen har jag träffat gamla, älskade kollegor och druckit sangria och öl och skrattat så jag grät. Jag har gått runt med min syster och en vän på loppmarknader och konstutställningar. Utekonserter, picknickar, tavlor och lyckliga människor i solsken och brus.
Jag har samlat hela mitt älskade gäng till utsikten på Masthuggsberget. En gemenskap skål på klipporna med utsikten över Göteborg, som aldrig förändras för varje år som vi sitter här och skålar. Våra liv förändras, inte vyn.
Jag har stått i en trång lägenhet ovanför Andra långgatans gatufest och skakat höfter med min baby tills svetten rann, pratat skit och pratat strunt och pratat viktigheter med vänner och bekanta för att slutligen halvligga i gräset nattetid vid Skansen Kronan och en ute-technofest.
Stjärnorna, den ljumma luften, vännerna som kommer och går och kramas och pratar och han som stryker över mitt lår och frågar hur jag mår.
- Jag är bara lycklig, svarar jag.

Gud finns inte bara i grönskan och de troende kristna. Gud finns inte bara i lummiga skogar och instängda kyrkor. Gud bor i technobasen, i berusade leenden, i gamla vänner som möts igen, i en ölskål på Masthuggsberget med dem man älskar och intensiva kyssar klockan två på natten.

Gå ut med din själ och gläd dig vid den store Gudens gåvor. Vilka de än må vara just för dig.

10 kommentarer:

Maggie sa...

Åh vad jag saknar göteborg när du skriver sådär.

Julia sa...

Jag: "Jaha, var det pingst?"

chall sa...

Du skriver så väldigt talande.

Och det är så jag vill känna inför allting - det finns i allt. (och inte enbart i finklädda personer i kyrkan en söndag....)

Glad Pingst!!

Erik sa...

Då är jag troende, om man får tro på technobas, berusade leenden, öl och heta kyssar. Halleluja!

K sa...

Du sammafattade just det jag velat skiva efte en härlig helg. Tack.

Sliten Kommentar sa...

Vad fint. Fint och varmt!

sofia sa...

När min storebror var liten trodde han att man sjöng "Gå ut min säl och klä dig fint"

furman sa...

fy 17 vad fint beskrivet! du borde bli präst!

Elin sa...

Tack för alla fina kommentarer.
furman: Åhh locka mig inte åt det hållet. Har varit sugen på att bli präst, min mamma och min mormor har pratat om att jag borde bli präst. Men alldeles för lång utbildning för vad jag skulle palla med.

Isak Gerson sa...

Hittade av en slump det här inlägget nu. Jävligt fint måste jag säga.