20 december 2007

En smart bruds bekännelser

Jag tänker en hel del idag på vad jag hade gjort om jag inte haft en blogg. När jag inte tänker på vad jag ska göra av mitt liv, vad jag ska dricka i helgen, hur många påtår jag och gymnasiebästisen kan få gratis på caféet eller när Jess slutligen ska kyssa Rory i Gilmore girls-repriserna på eftermiddagen (jag är fortfarande kär i Jess. Trodde jag kommit över min thing för farliga, intellektuella bad boys-poeter men inte).

När jag vräker ur mig svartsjuka, hjärtesorg eller som igår – bitter besvikelse och livskrisande är det så skönt. Att bara få ur sig det någonstans. Att göra någonting lite mer konstruktivt av det. Och få de där fina kommentarerna tillbaka. Jag undrar vad jag gjorde innan Facebook också. Fem minuter efter att jag uppdaterat min status till jävla skitliv fick jag ett mail från Erik om att skicka mjältbrand till hon som knipit doktorandtjänsten och ett men vad har hänt sötnos? från min gamla kollega.

Men allra mest bloggen. Bloggen måste varit bland det bästa och mest beroendeframkallande som hänt mig. Bloggen är det ultimata sättet att kombinera min narcissism och mitt enorma bekräftelsebehov med min litterära talang.
När jag bad Navid skriva förordet till min kommande bloggbok (oops, där slank det ur mig också) passade han på att tipsa om Sigge Eklunds artikel om neonarcissism i Bon. Point taken haha. Och bra artikel. Jag tror jag hade varit narcissist även utan bloggen. Den har bara gjort det lite roligare att vara det.

Och den där doktorandtjänsten och mitt livskrisande. Det är ju så. Jag sätter allt jag har till min begåvning. Jag har inget val och jag ger aldrig upp.
Jag har aldrig varit en särskilt söt tjej. När jag var liten var jag hopplöst ful till och med. Tjock och alldeles för lång och konstiga, fula kläder, överbett och stripigt hår. Numera är jag väl lite sådär okejsnygg. Men höfterna är fortfarande raka, midjan för bred, ögonen för små och näsan för stor för att jag någonsin ska bli vacker, sådär slående vacker ni vet.
Jag har heller aldrig varit särskilt charmig eller socialt kompetent. När jag var liten var jag bara svinblyg och rodnade konstant. När jag var tonåring var jag paniskt livrädd för människor och övertygad om att alla hatade mig. Numera är jag rätt bra på socialt kallprat, men är fortfarande varken charmig eller flirtig utan pendlar mellan att vara kaxig och självupptagen, jätteblyg och generad eller blasétyst och ointresserad av folk.

Jag är varken särskilt vacker eller charmig, har aldrig varit, men begåvad det har jag alltid varit. Alla lärare, släktingar och andra vuxna som från barnsben fram till nu bedyrat min begåvning. Som sagt att jag ska bli någonting stort, någonting större, som väntar på min framgång. Jag har alltid förlitat mig på den. Ett av mina starkaste minnen från hemstaden var när vi hade vårt slutsamtal med vår mentor dagen innan studenten. Vi hade festat i en av parkerna sedan tio på morgonen i gassande sol, jag hade druckit en hel Guntrum och var sådär fyllelyckligsnartstudent att det inte spelade någon roll att jag sänkte mig i religionskunskap. I slutsamtalet frågade min mentor mig vad jag tänkte om framtiden.
- Jag ska kanske bli svenskalärare som du, sa jag för det var väl då jag gick i självtvivel antar jag.
- Det får du inte, sa han, läraryrket är för losers som jag. Du ska bli större än så, lova mig det.

Jag har lovat och satt tilliten till min begåvning och mitt intellekt, jag brinner för mycket för att kunna låta bli att vilja göra alla de där sakerna och är det någonting jag tror på hos mig själv är det min begåvning. Snyggheten och charmen må det vara illa ställt med, men en Smart brud det är jag.
Så gjorde jag också denna gång. Eftersom jag lagt ner det där med kärlek hade jag förväntat mig att få doktorandtjänsten för lite rättvisa. Framför mig såg jag fyra år av mig själv som akademikernucka. Svettig och ful skulle jag sitta inne i mitt institutionsrum fyllt av papper, post-itlappar och lingvistikböcker där jag totalt skulle gå upp i forskningen och glömma allt annat, typ det där jävla hjärtat. Också skulle jag få fett med credd och bekräftelse för min forskning och det skulle inte spela någon roll att jag var fulsvettig och asocial för det får man vara som begåvad akademiker.
- Vad ska jag göra med mitt liv nu då?, sa jag till frugan igår, varken kärlek eller karriär längre. Hur ska jag gå vidare härifrån?

Jag vet faktiskt inte. Kanske börjar jag banta igen. Kanske skriver jag klart den där romanen. Kanske börjar jag gå i terapi och skaffar mig ett bättre förhållningssätt till mig själv och mina ambitioner. Kanske ligger jag runt eller stalkar Gael Garcia Bernal på hans besök under Göteborgs filmfestival tills han inte kan säga nej till mig längre. Kanske lär jag mig laga mat eller odlar nya kontakter. Kanske får jag den där tjänsten på kåren och blir Fröken Duktig med studier på 200 % studietakt, två extrajobb och engagemang igen. Det finns ju en hel del möjligheter. Jag klarar mig nog på något sätt i alla fall medan jag vässar mina armbågar. Jag brinner fortfarande för mycket för att låta bli och jag kommer nog aldrig att ge upp.

8 kommentarer:

Anonym sa...

vi är alla kära i jess!

Kate sa...

Jag är lugnt med och stalkar Gael..vackrare pôjk får man leta efter! =)

Anna sa...

Ja Gael, en av få män som lyckas göra mig kåt genom rutan. men det var inte det. narcissist Elin, allvarligt, är det något jag aldrig trott på som du skrivit så är det ditt hävdande att du är narcissist. länka till den där artikeln om det går. det är en sak att älska sig själv, en annan att vara narcissist. antingen är det jag som vill behålla en illusionsbild av dig, men troligast är att du är helt ute och cyklar. red ut det där ordentligt.
Bloggbok med förord av Navid – fantastiskt!

Anonym sa...

ano; amen eller hur. jag kommer på mig själv att sitta nu och kolla repriserna och liksom hoppas att det ska bli hon och jess in the end fast jag vet att det inte blir så. liksom inte nog med att han är galet vacker och sådär mystiskt poetisk, när han referar till beatpoeter och bukowski - MY GOD! fast man kan ju tänka att efter att hon tackat nej till logans lama frieri drog hon förr eller senare till jess poetkollektiv och blev ihop med honom igen. jag vill tänka så.
kate; ja, join me!
panso; kanske inte. fast jag är ju himla självupptagen på ngt sätt. min mamma säger att det har med åldern att göra och så kan det ju också vara. jag tror bloggboken kommer bli fantastisk, bara någon köper den också *hint hint*

Anonym sa...

hej världens bästa elinbrudhiphopsistah.
såhär är det;
1, ja du är jävligt jävligt smart men också
2, vacker! du är heller inte bara "okejsnygg", för hallå - du är ju skitsnygg!
hey, det är veckorevyn (grov generalisering kanske) som hjärntvättar folk genom att tycka vad som är snyggt och inte. du är minst lika snygg som de där brudarna som florerar flitigast i "stilikon"-brudar och bla bla.
vad som är snyggt avgör var och en själv, ja, men media påverkar alldeles för mycket, och i mina ögon är du i alla fall skitsnygg. jag önskar du var min storasyster så jag kunde skryta som ingen annan :)
3, charm har du ändå så du klarar dig och kan donera om det skulle vara nån som lider brist på det (vilket det gör). elin, du är både vacker, snygg - och charmig - som fabian!
jag har heller inte stött på den kaxige självupptagne elin eller den generade och ointresserade elin. du är skittrevlig, rolig och härlig!

och, jag är ofantligt glad över att du som tjej vågar säga att du faktiskt är smart, trots att du både är snygg och charmig också. vi vet ju annars hur det ofta kan se ut - tjejer som gör sig dummare än vad dom är, och så vidare. vilket är väldigt sorgligt.

och du, tro inte att jag är partisk eller skriver något "för att vara snäll". för det är jag inte. bara en simpel lanttös som vill förklara för en sistah in crime hur det egentligen kan se ut och uppfattas i andras ögon :)

BIG L

sara sa...

Kan du inte söka doktorandtjänst på något annat universitet då?

Och ja, Jess är min hemliga crush också. Han spelar en liknande roll i serien "American dreams". Lika stor crush där.

Anonym sa...

Jag förstår inte alls Gael GArcia Bernal-fascinationen, menmen, jag kan se att där kanske finns nåt... Jag är ledsen Elin, men det här håller inte, för du e både vacker och charmig, det finns faktiskt många som charmeras av din kaxighet och sättet du bjuder på dig själv. Och inte flirtig, vadå liksom!:) Och dina raka höfter är otroligt sexiga. Du kommer snart till insikt om hur du ska gå vidare, det kanske tar ett tag, men du har alla möjligheter i världen, och doktorandplatsen e din, en dag, för du e såååå värd den. Puss på dig.

Anonym sa...

fanet: men du är ju så himla gullig. uppenbarligen är jag charmig efter körsbärsvin då haha! och tack för komplimangerna om snyggheten. det känns fortf som om VR-idealbrudarna vinner över mig. och då menar jag inte VR-brudar som blonderat hår yadayada utan de vackra alternativa kvinnorna som har det plus det alternativa. äh nu vet jag inte vad jag skriver längre.
sara: jo, det skulle jag kunna göra, jag vet. har varit helt inställd på gbg bara. men jag borde se mig om efter andra universitet också. och jaa American dreams. plus att han ju spelar en av huvudrollerna i Heroes nu, fast utan Jess-personligheten (men fortf. snyggheten).
becky: Haha OKEJ, om någon känner till min flirtighet så är det väl du ;=) Och jo, när jag väl är riktigt sugen på en människa är jag rätt bra på att flirta. Men jag kan aldrig flirta konstlat bara för att sådär som vissa verkar kunna. Jag kan det bara när jag är galet attraherad av någon. Typ brunetter med fantastiska höfter, vackra ögon och fylliga läppar. Och tack för komplimangen om höfterna, en del av mig vill köra ngn generaliserande män/kvinnor-analys här och säga att de raka höfterna är det BARA tjejer som attraheras av. men äh, jag orkar inte. PUSS.