7 november 2008

Tänk på döden

Varför läser man om döden?
Varför frossar vi i svärtan, sorgen, vemodet och ensamheten?
Navid skriver i förordet till min bloggbok om vemodet. Det stora vita ljuset, tigern, som är den älskade och hatade blandningen av sorg.
Som att spegla sig i lysrörsreflekterade fönster ut mot natten på ett tåg i en medelstor, svensk gammal bruksstad med samma skriande desperata skyltar om bästa pizzan i stan och extrapris på Åhléns. Som att promenera över Västra Kyrkogårdens tomma grusknastrande gångar med fallna löv och Göteborgsdimma strax innan novembermörkret faller. Som att lyssna på en ensam Damien Rice-röst i lägenhet, om och om igen, strax innan man stoppar om sig själv och blåser ut ett kvarlevande värmeljus.
Den känslan.
Varför dras man till den?
Varför frossar vi i mordhistorier, källarbarn, skräckfilmer, våldtäktsoffer och inte minst döden. Varför älskar vi döden?

Kanske för att den påminner oss om vad vi har och om hur hårt vi måste hålla i det. Hur det som vi fötts med och det som byggts upp i ljus och kärlek är exakt så skevt och lättförgängligt som vi vill blunda inför att det är. För att påminna oss, inte minst, om vår egen skyddslöshet och dödlighet. Och famla lite häftigare, hålla lite hårdare i det ljusa. Det som alltid är förgängligt, men som existerar i nuet.

Ni är så många, såväl människor som kommer mig nära, som människor som bara läst bloggen eller romanutkastet, ni säger samma sak, fast med olika ord:
Varför detta vemod?
John Ajvide Lindqvist säger det väldigt bra på sitt seminarium på Bokmässan, Barbara Voors skriver om det i sin roman Mina döttrars systrar.
– Jag är en väldigt lycklig och glad människa. Jag får ur mig allt det andra i mina böcker.

Även om man inte skriver, jag tror att det är så man gör. Påminnelsen om hur skört allting är är det som på riktigt gör oss kapabla till att vara lyckliga, om så bara i nuet.
Vi älskar att läsa om döden, om sorgen, vi älskar vemodet för att det slår an någonting i oss.
Vemodet blir en garderob i den förväntade glättigheten att gömma sig, den blir på något sätt en oas att få ro i. Vemodet är vilande, det ställer inga krav. Vi älskar döden för att den är en påminnelse. Kanske blir vi tyngda, kanske ser vi klarare av det. Jag tror på det sistnämnda.

Jag vill tro att Anders Paulruds fantastiska roman Fjärilen i min hjärna, som han skrev strax innan han dog, Isabel Coixets mästerliga Ett liv utan mig och SVT:s nya serie Himlen kan vänta får mig att se klarare. Mötet med döden, när det inte går att blunda. Jag tror att vi behöver det. Jag tror att Himlen kan vänta är en av de absolut viktigaste TV-satsningar som har gjorts. Den är, till skillnad från så mycket annat som rör döden, gjord med en sådan respekt och ett allvar. Inte ett uns av sentimentalt klet eller fascination. Bara raka berättelser om människor som riskerar att dö, mitt i livet.
Det är en fucking klysha att snacka perspektiv. Men jag tror på de perspektiven, precis som jag tror på vikten av vemod. För att påminna oss om att vi faktiskt lever och att det är gott.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om man tvivlar på om man är lycklig så är det bara att visualisera hur man skulle må om något av det man älskar togs ifrån en. Det är en dunderkur mot missnöje faktiskt. Döden väcker en ur rutinernas dvala.

Anonym sa...

Ja, varför är vi så fascinerade av döden..Man kan ju verkligen fråga sig varför serier som CSI osv har blivit så populära.


Kolla gärna in på min blogg, säljer allt från kläder, skor och väskor till prylar!

http://caipirinhacupcakes.blogg.se

.m. sa...

Jag kunde bara blogga medan jag var deprimerad. Sätter jag mig ner och skriver är det alltid tårar som kommer ut på pappret. Vemod, endast vemod kan jag skriva om, så jag fick sluta när medicinen inte längre behövdes. När livet inte längre var en mörk våt filt var bloggens som ett dopp ner i en mörk, kall brunn.

Plipp sa...

Hur kan man ens tycka att det är konstigt att tänka på döden? Hur kan man nå en djupare förståelse för livet utan att begrunda döden?
Alla vet att de ska dö, men ännu har jag endast träffat en handfull människor som har insett att de ska dö. Det är ju en enorm skillnad mellan att förstå något rent intellektuelt och att inse det. Så med dessa ord vill jag uppmana alla att definitivt tänka mera på döden!

Plipp sa...

Hur kan man ens tycka att det är konstigt att tänka på döden? Hur kan man nå en djupare förståelse för livet utan att begrunda döden?
Alla vet att de ska dö, men ännu har jag endast träffat en handfull människor som har insett att de ska dö. Det är ju en enorm skillnad mellan att förstå något rent intellektuelt och att inse det. Så med dessa ord vill jag uppmana alla att definitivt tänka mera på döden!