10 november 2008

I dagens Metro

Idag pratar jag sömnproblem, underbara Akademihälsans fina hjälp och brings sexy back till alla måndagströtta kollektivresenärer med akupunkturbilder på öron och britsar.
Om man lyckas undvika Metroutdelare och kollektivtrafik finns artikeln även att läsa här.
Skulle man missa den kommer artikeln även i nästa nummer av Studentliv, som skickas hem gratis till alla som läser på högskola/universitet och tar CSN, då tack och lov med en vanlig porträttbild av mig utan nålar i huvet.

Det är underligt det där med sömnen. Under 2006 bloggade jag nästan bara nattetid när jag inte kunde sova (jag undrar vad min läkare och sjukgymnast skulle säga om det, att hora ut sin problem på Internet är nog inte rätt sätt att försöka sova om nätterna). Sen bråkade jag med vårdcentralen. Sedan fick jag kontakt med Akademihälsan. Och så började sömnskolan.
Jag tror att jag tänkte att jag skulle skriva mer om det. Det är ett folkhälsoproblem, det är ett fucking stort problem för unga kvinnor och jag är fortfarande övertygad om att om jag hade varit en medelålders man med en hög position hade jag fått hjälp. Då hade inte upprepade samtal till vårdcentralen, där jag berättade att jag inte hade sovit på nästan två år och höll på att gå in i väggen, slutat med ett tack och hej, det här problemet är inte akut.
Men jag kom liksom av mig. Allt som gällde sömnen blev för privat. Jag var för upptagen med att strukturera om mitt eget liv och mina tankemönster för att orka eller vilja göra någon politisk ansats av det. Jag vet inte om jag är där än.

Ett enda kan jag säga: Det är en sådan nåd att få sova på nätterna så ni fattar inte. De där dåliga nätterna som förr utgjorde nästan alla nätter, alla de där mardrömsnätterna av vridande och panik och oro. Hur de bara kommer ibland. Hur jag nästan alltid kan vakna utvilad. Det är en sådan unnest. Folk säger att jag är gladare och verkar må bättre än någonsin. Det är sant. Man blir tydligen väldigt glad, pigg och smart om man får sova på nätterna. Jag hade nästan glömt hur det kändes.

7 kommentarer:

Grovt Initiativ sa...

HA! jag såg det nyss och undrade för mig själv hur många som skulle pepprat din FB-wall med kommentarer om saken.

chall sa...

Det är alltid sant att saker och ting känns bättre efter en natts god sömn... mest för att huvudet är med i matchen och känslorna inte riktigt åker bergochdalbana lika mycket. För mig är det så iaf!

Och jag vet att det är stressbetonat. När jag inte kan sova, eller vaknar mitt i natten, är det för att jag har en stressig tid? ofta är det så.... och så blir det inte direkt bättre av att jag inte sover på natten.

Fin text! Bra saker!

isabelle sa...

Kul med ett intellektuellt inslag i den skittidningen!

Elin sa...

grovt: förvånansvärt få. däremot var det en lätt surrealistisk känsla att åka spårvagn och se sitt ansikte på varenda tidning. Elin - klonerna anfaller typ.

chall: för mig med. jag har mkt mer distans till känslor och shit. klart det signalerar något när man inte sover på nätterna, sen är vi ju olika känsliga av naturen också, misstänker jag.

isabelle: intellektuellt och intellektuellt, men jo jag håller med.

kaia sa...

Alltså, känner igen mig som fan. Har jagat läkare här i stan i månader, finns inga finns inga finns inga.

Nu har jag en på vårdcentralen som inte tycker att sjukskrivning är någon bra idé fast typ all energi går åt att inte bli helt panikslagen av alla människor. Mmm jo, heja svenska sjukvården.

Nu ska jag ta mina skitstarka piller så att jag orkar bete mig som folk imorgon. Skönt att höra att du sover iallafall!

jh sa...

å vad fint, och rörande. Jag är själv en person som ligger och oroar mig och vrider mig genom nätterna. Över töntiga saker, tex. att jag har lämnat en kommentar som denna på en blogg. Fattar inte varför nätterna är sådana, när dagarna är helt okej. Skönt att det verkar vara många fler därute, det viste jag inte. Eller skönt och skönt, men du fattar Jag är inte ensam!

Elin sa...

kaia: tack och stort lycka till med ditt jagande och idiotläkare.

jh: de är just de små tankarna som gör att man vrider sig. och sen växer de och växer och växer. allt handlar egentligen om att bryta tankespiralen. jag ska nog skriva ett inlägg snart med tips och tankar kring det. för vi är väldigt många. och alla förtjänar att sova gott om nätterna.