2 november 2008

Fuck ert mansideal. Här är mitt.

Men vad är det här nudå? Är det inte ömma slag eller Boris Belucic testosteronstinna muskelberg så är det Malin Wollins glatt påhejande av äkta män som inte pratar känslor också nu Carolina Gynning som menar att män ska vara som James Bond: "Tysta, starka, sammanbitna, hemlighetsfulla och vibrerande av undertryckta känslor."
Att debattartikeln i själva verket är dåligt förklädd egocentriskt vurmande för Gynning som ny Bondbrud är en sak. Men jag blir så trött på det här crapet.

Och ont ska fördrivas med samma språk så jag skiter i att komma dragande med heteronormativitet, hegemonisk maskulinitet och femtioelva andra brukliga genusteoretiska ord för att dekonstruera den här skitdiskursen. Jag säger såhär istället:
Alla ni med ert tjat om idealmän med muskler och undertryckta känslor ska fanimej inte få patent på idealmannen. Machosnubben med känslomässiga problem som inte kan stava till dammsugare ska inte tillåtas få någon renässans. För vi är jävligt många som känner oss sjukt okåta på den typen av män, som tycker att det där idealet kan få ligga nergrävt någonstans och aldrig synas igen. Det handlar inte bara om politik, jämställdhet och uppluckrande av genusordningar och kön. Det är inte bara min hjärna som snackar. Det är bannemej fittan också.

Ligg du vaken och vänta på dina Bond-män som behandlar dig som skit och som är sådär härligt mystiska och briserar av oförmåga att uttrycka sina känslor, Gynning. Ta era slag, Gyllenhammar och Zandén. Men försök inte pådyvla era ideal till norm, sluta ta upp mediautrymme med era våta drömmar. Om ni ändå gör det tänker jag göra samma sak.
Jag ska tjata sönder media om nördmännen, mesarna, känslosnubbarna, lipsillarna.
Ge mig en halvdegig kropp, smal och senig som luktar lite småsvettigt efter en lång kväll av LANande. Ge mig Star Trek-referenser och reciterade dikter. Ge mig tårar, kärleksbrev, hemmaodlad basilika och en bokhylla sprängfylld av intressant litteratur. Ge mig långa hemmakvällar med rödvin och känslosam singer/songwriter-musik med introspektiva diskussioner och långa utläggningar om känslor och tankar. Ge mig någon som tvättar mina trosor och håller mitt hår när jag kräks, som vet vilken glass som är min favorit och ringer när de sagt att de ska ringa. Ge mig öppen osäkerhet och kroppsnojor, rädsla för att bli misshandlad en sen natt på stan och uttalad oro för att inte räcka till. Ge mig en någon som hellre cyklar av miljöskäl än skryter om sin nya bil och hellre utvecklar sina inre egenskaper än sina bicepsmuskler. Ge mig dem som inte kan ett skit om hur man hemmafixar eller lagar en trasig motor, men kan namedroppa minst tio Bergman-filmer och äger mängder med vinylskivor. Ge mig någon som ser sig själv och mig som människor, inte kön.
Det är på riktigt det absolut jävla sexigaste jag vet, oavsett om det är män eller kvinnor. Det är mitt människoideal och således även mitt mansideal. Så länge ni tjatar tänker jag göra detsamma.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Å. Ja. Helt klart.

(Nu sitter jag och funderar på om jag kan bloggsvara på det här utan att lämna ut Nuet alldeles för mycket.)

Anonym sa...

Åh. Fy. Fan. Vad. Du. Är. Bra.
Det är allt jag har att säga, eller nu ljög jag. Maila den här texten till alla landets tidningar vetja, den behövs! själv letar jag efter någon slags mix av de tu stereotyperna ovan nämnda men jobbar på att gilla de snälla killarna som inte har en elak glimt i sin blick.

Anonym sa...

jag var tvungen att länka till det här inlägget i min blogg. Heja dig!

Fröken B och fröken D sa...

det skriver jag under på! var tvungen att citera dig i vår blogg, så jävla bra.
/fröken d

Anonym sa...

Jag kan tyvärr inte ge dig honom, han vill vara här! Men jag håller så med dig på alla punkter. Det är f.ö. han som läser dig allra mest och som ger mig lite inblick av och till när dina inlägg strålar mest! :-)

(ja... han visade mig det här också: "handlar om mig här!" :-))

Anonym sa...

Jag förstår inte din upprördhet.
Gynning gillar Bondtyper, Bond gillar Gynningtyper. Du gillar degig UppåtFramåtkille med tummen mitt i handen, dUFk.m.t.m.h.(kommentarförfattarens förkortning)gillar dig... Det funkar ju för alla parter. Eller är du orolig att dina idealkillar i själva verket gråtrunkar med silikonbimbos i sitt inre blickfång?

Anonym sa...

Når du skriver "Jag ska tjata sönder media om nördmännen, mesarna, känslosnubbarna, lipsillarna" så velger jeg og tolke det som en skrivefeil, og går herved ut i fra at du egentlig mente "nordmannen, mesarna, etc", siden det var det jeg leste når jeg først skummet igjennom.

Og når du så velger å fokusere på småsvettig og halvdegig kropp, så er det som om du snakker om meg!

Låt mig höra kärlekens tunga...

Anonym sa...

...og så glemmer jeg jo at jeg er i den svenske bloggsfæren og vaker nå, der folk ikke vet hvem jeg er, at jeg har kjæreste og samboer, og ikke har planer om å gjøre endringer på det i overskuelig fremtid.

Den forrige kommentaren min var altså ikke et småpatetisk forsøk på å sjekke opp blogginnehaversken, bare et forsøk på å være morsom med det faktum at jeg leste nordmannen i stedet for nördmännen.

Ja, kanskje går nordmannen og nördmännen omtrent for det samme i Sverige forresten? Det vet jeg jo ikke noe om?

Anonym sa...

Just då. Exakt just så.

Basilika sa...

amen

Anonym sa...

haha! strålande! människoideal får bli det nya, bort med rollerna.

Anonym sa...

Jag tror min kommentar försvann. Allt jag skrev var: Just så. Just precis så.

Anonym sa...

shit, briljant! eftersom det du beskriver inte är nån accepterad mansnorm så vågar killar inte vara så, trots att miljoner tjejer drömmer om en dylik.
Du beskrev f.ö precis min pojkvän till punkt och pricka. jag gjorde en kriterium-kravlista för presumtiv tillkommande för ett tag sen som tangerar lite med dina önskemål: http://whiteandnerdy.blogg.se/2007/november/pa-begaran-fran-flera-hall.html

Anonym sa...

jag sitter och lyssnar på courtney loves 'mono' och läste det här. FET START PÅ MÅNDAGEN, I TELL YOU! love.

Elin sa...

alla: love, jag är glad att vi är fler med det här idealet, vad nu ett ideal är. men fint med pepp och ni som länkar får såklart gärna länka.

hjorten: hahaha. alltså fan. norrmän är ett av mina största sexuella guity pleasures. jag drömmer om att få ligga med en norsk. helst en norsk mjukisman. och så är du redan tatt av kvinnen.
och jo, jag kanske sätter lite likhetstecken mellan nördman och norrman. men positivt då.

el rubiales: läs om, läs rätt. det står uttryckligen i texten att jag skiter fullständigt i vad gynning har för manssmak och malin wollin får gärna vara fotbollsfru osv. det som stör mig är att de får medialt utrymme i sitt hyllande av SIN människotyp, medan andra typer lyser med sin frånvaro i media.

Anonym sa...

jag kan inte låta bli att oroas av att den idealman som beskrivs i media känns väldigt... psykopatlik.

chall sa...

haha, det här gjorde min måndagsmorgon. Du är så bra! Det är som du svarar Elin, att det inte är "alla ska gilla" men det är hela tiden som "vi kvinnor vill bli hållna på plats och machoknllade och vänta hemma oroliga att han betäckt andra"...

well, jag är mer orolig att min känslige man ska få napp av någon "litteratur-citat-svartvit50talsfilm svältande kvinna" när jag inte alltid ser charmen med filmerna ;)

ge mig en man som har en hjärna och inte är rädd för en stark personlighet utan vill dela livet med en sån....

Jonathan sa...

Jag tycker att det är osjysst att du rackar ner på Gynning.

Hon behärskar ju inte ens en syntax som skulle ta henne igenom högstadiet.

"Jag tycker att det är dags för en ny svensk Bond-brud. Absolut finns det många söta tjejer i Sverige."

Det är ju hemskt. Det är hemskt synd om henne. Hon kan ju inte ens underbygga enklare argument.

Jag tänker mig att Carolina kanske vill göra mer James Bond-grejer. Typ åka helikopter eller nåt. Men att hon kanske lever ut det genom sina drömmar om kille. Det är vad som slår mig som det deppiga i texten (OBS, jag dömer från textens logik nu, det är inte så att jag försöker göra nån analys av hennes personlighet utifrån den här texten, jag kan förresten inte ens stava till Freud). Om man nu kan kalla det text. jag tycker nog att det mest är en massa lösryckta meningar och pseudo-resonemang.

Jag skulle nog gärna vilja vara lite mer som James Bond, vilket jag tycker är jävligt pinsamt. Vore jag lite mer som Bond skulle jag också kunna tänka mig att ligga med Carolina Gynning, fast bara om hon hade en papperspåse över själen.

Miss Baglady sa...

JÄVLIGT.BRA. SKRIVET.

Detta var ett nytt ställe för mig, men du verkar vara ha koll, och till dem som har koll återvänder jag..

Anonym sa...

Jag är helt med dig i att vara sjukt okåt på Gynnings idealman. Det handlar inte om politisk korrekthet eller om att förneka det man innerst inne vill ha, det handlar om att varför i helvete skulle man tycka det var sexigt med nån som är typ 5 år i hjärnan och inte går att prata med? No thank you.
Men.
Den idealmannen som du säger är din. Jag tycker mig ha träffat honom. Och visst, han kan prata om känslor och shit vad han säkert är kung på att skriva kärleksbrev. Han är asbra på Bergman och han har massa vinylskivor. Men dom killar jag har träffat som stämmer in på den beskrivningen - dom läser dikter för mig fast jag inte gillar poesi. Dom pratar om litteratur dom älskar fast jag inte läst böckerna och inte kan delta i samtalet. Dom har egna kroppsnojor men vill ändå själva ha små älvlika popflickor storlek xs. Dom är miljömedvetna men dom kan inte skratta åt sig själva.
Nä, ge mig en brud som ser mig. Som tycker jag är roligast i världen och grymt sexig oavsett om jag går upp 20 kilo. Som skrattar åt sig själv och åt mig och åt allt, tillsammans med mig. En sån som jag har och väljer framför alla grabbar i världen.
(och jag veeet att jag generaliserar så jävla grovt här men det gör vi alla idag väl?)

Elin sa...

ano: ja, gynning skriver ju t.o.m. om att bondtypen psykologanalyserats som att han har psykopatiska drag. sexigt.

chall: haha jag ska återkomma till de intellektueeella männen i ett annat inlägg. de har jag ju iofs bashat en del redan.

jonathan: läs om, läs rätt. jag ger mig inte på gynning, det är under min värdighet, jag skiter i vilken manstyp hon knullar och hur hon behandlar svensk syntax. det jag försöker göra är att skapa en motbild till det mansideal till hon och andra medialt framträdande människor nu har börjat vurma för. för att jag inte vill ha den ensidiga bilden tillbaka.
jag har velat ligga med gynning innan du ens visste vem hon var. undrar hur stora mina chanser är? jag skulle nog kunna flyga helikopter och jag jobbar fanimej dygnet runt. undertryckta känslor har jag också.

miss baglady: TACK och välkommen.

znai: min idealman blev ett hopkok av önskvärda egenskaper. egentligen är jag inte så mkt för det där med vare sig ideal eller kön överhuvudtaget, som du vet. men du har rätt, det är den stora generaliseringsdagen här på Always keepin' it real idag! vilket gör att jag kan säga följande:
jag vet precis vilken typ du menar. och nu känner jag mig osugen på hela jävla kollektivet män. och JAG VILL OCKSÅ HA EN KVINNAAAA.

Anonym sa...

Rent officiellt vill jag ju ha en sådan man du beskriver (minus nördfaktorn, sjukt osexigt!) MEN, nu till problemet. Till min fasa, så har jag upptäckt sedan jag blev singel, att jag tänder på den mer stereotypiska mannen. Händighet, en storlek större (gärna muskler) tatueringar, + andra manliga attribut. Kanske fånigt och vet inte vad jag vill säga med detta, men jag har lite svårt att erkänna detta. Passar nämligen inte riktigt ihop med min självbild att gilla den typ av man. Så vad ska man välja, passion eller bästa kompis?

Elin sa...

ano: nej, nördfaktorn är ett måste för mig, oavsett kön. och oavsett om det handlar om LAN, grafik, vinylskivor eller star trek. så sjukt hett.
men annars, vafan jag kan inte påstå att jag är dogmatisk heller. det här är mer ett politiskt inlägg än ett intimt inlägg och jag försökte mest ställa upp en motbild till den idealman som börjat florera i media igen. vilket ju iofs ger dikotomin machoman/mjukisman som jag inte heller ställer upp på. jag pratade med bönder på bönders vis rätt mkt i den här texten. skulle jag gå efter vad jag uppenbarligen har högst liggrates på är min idealman norrlänning, humaniorapräglad och gillar hiphop. men det blir en sån konstigt text av det.
alltså, jag tror inte man väljer sexuella partners med sin politiska, idealistiska del. man gör det med lusten. så leta tatueringar och muskler du bara!

Naxxramas sa...

sjukt bra sagt! och jag håller med på alla håll och kanter.

Anonym sa...

Jag känner starkt motstånd till båda de här idealmanstyperna (förutom det där med norrland, humaniora och hiphop. Det är ju typ jag).

Jag tycker att spridningen av båda persontypspreferenserna är lika farliga. Om killar istället för att vara machomän får för sig att de ska citera Morrisey i sitt första sms som kommer en hel generation aldrig få ligga. Visst är det beundransvärt att inte kompromissa med sig själv, och nog fan är Star Trek bättre än Ishockey. Men som någon tidigare var inne på så betyder inte ett djupt intresse för den egna smärtan att man är empatiskt och lyhörd för andra.

Elin sa...

alice: tack!

kv: Hell yeah att de kommer få ligga. Med alla rådjursögda små indietjejer som lääängtar efter någon som håller om dem när stan har blivit tyst och ful och öde älskling. Och sen kommer tjejerna att sitta och lyssna på männen när de i fyrtioelva s.k. samtal, som egentligen bara är deras introspektiva monologer eftersom de är för upptagna av sin egen åååångest och sitt eget skaaapande för att lyssna på någon annan, när de livskrisar och tvivlar på sig själv. Sjukt hett.
Som synes och som har skrivits om tidigare i bloggen har jag feta issues med de svårmodiga, intellektuella pseudojämställda männen också. Men som också skrivet, att på fullaste allvar försöka diskutera mot Gynning&Zandén m.fl. kräver sina dikotomier och generaliseringar och motbilder trots att jag hatar det as fuck egentligen.
Jag visste inte riktigt var jag skulle placera norrländska hiphophumaniora mannen i relation till Bond. Det blev en inte lika tydlig motbild. Och att berätta att man föredrar Lil´Wayne-citat i sitt första sms för säkert liggande blir en konstig debattartikel i Aftonbladet (jorå, den kommer i dagarna).

Anonym sa...

Jag har smsat ett lil Wayne-citat om att slicka fitta, det funkade bra. Jag fick slicka fitta.

Anonym sa...

Det sorgliga är att Gynnings idéer om hur hot det skulle vara att ligga hemma och undra om ens man kommer hem levande visar att hon aldrig gjort det. Det har jag. Länge och ofta. Jag skulle kunna beskriva den känslan på många sätt, men sexigt är det tamejfan inte.

Elin sa...

ano1: kärlek

ano2: nej, jag vet precis vad du menar. har också väntat med oron och sorgen, men inte fan har jag känt mig kåt.

Anonym sa...

Håhåjaja. Det finns visst en grundläggande motsättning mellan nörd och macho? Själv skulle jag vilja kalla det en falsk dikotomi, varvid hela ditt inlägg faller.

Elin sa...

jag kallar det också en falsk dikotomi, men tycker inte att mitt inlägg står och faller med en tillfällig dualism, om än den är tråkig. scrolla framåt för senare inlägg för vidare resonemang.