12 oktober 2008

När kommer bakfylleångesten, regeringen?

Min vän Jenny brukar beteckna ett av mina tillstånd som tazfylla. Det är då jag förvandlas från salongsberusad och normalkonverserande till att bete mig som Looney Tunes-karaktären Taz.
Jag yr mest runt och spottar och fräser. Jag upprepar samma fyllekonversationer och samma trötta skämt som jag dragit de senaste tre åren. Jag förstår inte när jag ska sluta prata och börja lyssna på andra, jag älskar bara ljudet av min egen röst och jag fulflirtar med allt och alla. Jag är aggressiv, men oförmögen till att se min egen roll och vinglar mest omkring med uppenbar avsaknad av koll på vad jag håller på med.

Jag kom att tänka på det fylletillståndet nu när jag tittar på partiledardebatten. Den sittande regeringen beter sig precis som jag gör efter sex öl på Andra långgatan. Man upprepar samma trötta repliker i en lågkonjunktur som i en högkonjunktur, vägrar se till sin egen roll, vinglar omkring med dålig sikt och utan att lyssna till några andra än sig själva. Fulflirtandet med miljöpartiet i syfte att påvisa oppositionens oenighet är ungefär lika tröttsamt som när jag försöker ragga på straighta brudar. Det enda jag hör är ett trängt fräsande och spottande, av samma karaktär som när någon av mina vänner försöker övertyga mig om att inte köpa en öl till.

Problemet är att det värsta som kan hända när jag är en tasmansk djävul är att jag drabbas av en sjuhelvetes baksmälla dagen därpå och förmodligen får skicka en del ursäktande sms samt be någon fylla i minnesluckorna.
Den baksmälla som regeringen orsakar genom sin härliga högkonjunkturs-spritfest av skattesänkningar och a-kassereformer drabbar däremot väldigt, väldigt många människor och i synnerhet de som har det sämst. Jag skäms för deras skull när de fortfarande sitter och pratar om att de har en offensiv jobbpolitik och räddar dem som hamnat i utanförskap.
Ta upp mobiltelefonen och skicka det där förlåt för igår-sms:et till paret som båda arbetat på Volvo, nu blir uppsagda och tvingas leva på 11 000 kronor i månaden var, Fredrik Reinfeldt.
Ta och besök de där människorna och få dina minnesluckor ifyllda, Sven-Otto Littorin.

Fast det är klart, när baksmällan inte drabbar en själv utan andra, är det svårare att ha bakfylleångest. Och det är klart att, precis som jag desperat brukar skälla ut vänner som bjudit på sprit och övertalat mig till att dricka en öl till och skyller allt på dem, skyller regeringen allting på marknaden.
- Asså ja okej, vi fixade spritfesten, men det var marknaden som levererade spriten. Det är marknadens fel att ni mår dåligt nu.
Precis som jag vet att jag älskar mina vänner och jag älskar när de bjuder på sprit, vet alla att högerregeringen älskar att ha det raj raj med marknaden och förmodligen satt under den där spritfesten och pratade om hur mycket den ääälschkade avregleringar och marknadspolitik.
Nu har marknaden plötsligt blivit den där oschyssta kompisen som inte går att lita på när man är berusad.
Du felriktar dina fylle-sms, Fredrik Reinfeldt. Skyll inte vår gemensamma baksmälla på din bästa supkompis.

12 kommentarer:

camila sa...

word! men jag måste vara tråkig och be dig ta bort en nolla från volvoparets lön. men som alltid, välskrivet.

Elin sa...

inte tråkig. oumbärlig. snabba korrkommentarer ftw. i just det här fallet gjorde en extra nolla stor skillnad. tack!

Anonym sa...

wow, det var det bästa jag läst på år och dag!

Julia sa...

Väl morrat.

Elin sa...

ano&julia: tack!

Grovt Initiativ sa...

jag blev kallad kalle anka-full en gång, men med tendenser mycket liknande dina. vi borde supa ihop.

duktigt snajdig liknelse det här för övrigt.

Anonym sa...

Alla kan ju inte veta allt, men jag tycker att man ska ha en nügorlunda koll pü verkligheten, kanske hade jag ocksü suttit vid datorn och bräkt som du gjör om jag bodde kvar i sverige, Men nu rükar jag plugga i wien, Och vi har precis samma lügkonjuktur här. Det är inte reinfeldt som har med "lathet or whatever" förstört den svenska ekonomin. Det är helt sjukt att nügon som püstür sig vara sü fruktansvärt intelligent, püstür nügot dylikt. Eller dt kanske inte är sü förvünande trots alt. Mongo.
Johanna Bertilsson student, österrike

jh sa...

elin elin, inte nog med att du skriver fin fint, du har oxå sjuktbra idéer, som denna!

Elin sa...

grovt: Ja! Let's! Värsta tecknad film-festen.

Johanna: Jag skulle kunna svara seriöst på din kommentar, men på grund av personangrepp låter jag bli. Jag tycker inte att jag har någon anledning att bemöta någonting som skulle kunna vara ett bra resonemang men som slutar i ett "mongo" med ett konstruktivt svar. Men så mycket kan jag säga som att jag väl förihelvete förstår att det är finanskris och lågkonjunktur över hela världen och att det inte är Reinfeldts fel att det är lågkonjunktur. Däremot är den här regeringen väldigt dåligt politiskt rustade för att möta den lågkonjunkturen. Och att jag tycker att det är illa när man skyller på marknaden när det går dåligt, men hyllar marknaden när det går bra. Läs om. Läs rätt.

jh: Tack tack.

Anonym sa...

att skylla lågkonjunkutren på reinfeldt är kanske inte helt ok. särskilt när det va regleringar som va stor orsak till det hela. om marknaden hade fått styra kanske vi hade sluppit hela krisen.

Elin sa...

ano: Nej, men det gör jag som sagt inte heller. Och jag tror inte att marknaden hade kunnat förhindra en lågkonjunktur heller.

ix.tumblr.com sa...

klockrent!