27 december 2008

Porrdebatt på Newsmill

Alexa Wolf har en viktig poäng och argumenterar bra.

Jag är mest svamlig.

Jag förstår inte varför de åsikter som jag uttrycker så enkelt och bra här på bloggen blir så förbannat svamliga och ostrukturerade så fort jag debatterar på Newsmill. Det är något i upplägget som gör mig nervös, tror jag. Eller så var argumentationshjärnan på julsemester, helt enkelt.

8 kommentarer:

Kristofer sa...

Varför tyckte du att du var svamlig och naiv?

jag tyckte du hade bra poänger att komma med. Framför allt detta med att maktstrukturen som går att se inom porren snarare är ett utflöde av en redan satt större dagordning i samhället, (hoppas jag tolkade dig rätt här) än att den är orsak till ojämn maktfördelning.

Ha en god fortsättning!

gustav sa...

Jag tyckte det var tvärtom mot vad du skrev i inlägget. Wolf utgick från att skryta om förträffligheten och genomslaget hos hennes egen tunna, opinionsdrivande och tokfejkade gamla "dokumentär".

Därifrån går hon till att klaga om hur underklassen(?) can't never get a break och så vidare. Inte så insiktsfullt.

Du hade ju poänger, precis som Kristofer skrev. Wolf tror och spekulerar ju minst lika mycket med negativa glasögon som du gör med något mer positiva, men låser in sina aningar i något slags klassperspektiv om eviga underdogs.

Jag skulle säga att det nog är både enklare och effektivare att bekämpa stigmatiseringen av sexualitet än samhällshierarkierna. Den förra har inte varit allerstädes närvarande globalt på samma nivå som den är idag, de senare finns och har alltid funnits överallt. Problemet är inte att folk ur samhällsskikt N exponerar sig för uppmärksamhet, det är att de får lida för det senare.

Elin sa...

Kristofer: Jag kände ett tag att mitt blogginlägg präglades alltför mycket av positivism och lite för lite problematiserande analys åt det negativa hållet. Men sedan ändrade jag mig.
Jag tycker väl generellt att problemet när jag skriver debattartikel, som denna, är att jag så jävla gärna vill få med allt som jag skulle kunna ägna en avhandling åt att argumentera för och om också blir det lite för mycket på för lite utrymme.
Men tack, vad roligt att du tyckte att jag hade bra poänger. Det tycker ju jag också och du tolkade mig rätt.
God fortsättning till dig med!

gustav: Tack och absolut! Wolf har en väldigt offer-strukturerad agenda och låser fast människor i grupper och roller. Bra poäng från dig. Likväl är hon en jävel på att argumentera, hon lyckades nästan övertyga mig med sin oerhört icke-problematiserande, dogmatiska film.

Anonym sa...

Den stora frågan är väl vad Wolff egentligen ville med sin text? Förklara gärna, för jag förstår verkligen inte!

Fö hoppas jag att framtidens juridikhistoriker (finns det sådana?) fäller en hård dom över professor Leijonhuvud och att hon får bära hundhuvudet för att hon kompromissade bort grundlagen med argument som mest luktar av magi.

Elin sa...

P: Jag tycker att hennes bidrag i texten, där jag tycker att hon har en poäng, är klassperspektivet. Där hon varnar för att det blir en exploatering av de som "bara vill synas". Samtidigt finns det ju, som jag skrev ovan, en ganska icke-problematiserad klassanalys inbakad i den poängen.

Anonym sa...

Elin: Jo, det köper jag. Klassperspektivet på det hela är inte oväsentligt. Samtidigt kan man ju inte skydda folk ifrån att göra saker som inte passar in i medelklassmallen. Men det är ju en poäng du redan har gjort.

Unknown sa...

det var en strukturerad och väldigt bra text, inte alls svamlig. jag tycker också att det är intressant att feminist och porrmotståndare så länge varit synonymt. att folk har så svårt att se några andra alternativ än kommersiell porr eller ingen porr. åsikten att all porr är lika med prostitution och förtryck är väldigt vanlig.

dessutom instämmer jag i att du gör du en jättebra poäng i att porr inte kan ses som roten till det onda, utan som en del av strukturen. porren kan ju därmed också vara något som verkar förändrande, om den görs till det.

tack för ett bra inlägg!

Elin sa...

P: Ja och framförallt kan man väl inte, bara för att man själv agerar utifrån en medelklasskontext, förutsätta saker som klassrelaterade. Det blir ju väldigt nedsättande mot arbetarklass när hon kommer in som den kloka medelklasskvinnan och säger "stackars arbetarklass, det är de som kommer att drabbas".

Agnes: Tack, vad roligt att du gillade den! Jag är själv väldigt nöjd med den viktiga poängen som du påtalar, men tycker att jag borde tryckt mer på den.