22 december 2008

Ord & Bild

När jag ändå är inne på bloggosfären vill jag lobba för, och rekommendera alla, att införskaffa och läsa det nya numret av Ord & Bild. Där finns bland annat en längre artikel med titeln Det offentliga terapirummet?, signerad mig. Det här är en av artiklarna som jag drömt om att få skriva och jag är förbannat glad att Ord & Bild-redaktionen gav mig 20 000 tecken, lite vägledning och fria händer att argumentera, reflektera och hylla det självutlämnande bloggandet, som artikeln centralt handlar om.

Artikeln är både en akademikerpedagogisk text som rör bloggosfären for dummies (hej Bo Rothstein) och som den som läser den här bloggen med största sannolikhet kommer att säga "jajaa, men det där vet jag ju redan" inför. Det är en sociologisk reflektion kring identitetsformandet i bloggandet och alldeles särskilt det anonyma bloggandet. Hur identiteter skapas genom bloggandet och paralleller till det offentliga rummet irl. Slutligen är det, som redan skrivet, en hyllningstext och ett försök till upprättelse för det privata, utlämnande och ofta anonyma bloggandet. Vilken funktion det fyller, varför det smutskastats så och varför det också ofta är riktigt bra litteratur.

Jag är stolt över texten. Dels för att jag tror att det är den enda artikel som någonsin skrivits om bloggosfären som behandlar Jonas Thente och Den Goda Hustrun med samma dignitet och värde. Dels för att jag tycker att den utgör ett viktigt, och bortglömt, inlägg i all debatt kring bloggosfären. Och kanske, framförallt, för att jag fått chansen att skriva en artikel innehållandes citat och referenser till en älskad bråkdel av alla de bloggar som jag läst och följt de senaste åren.
Jag kommer inte ihåg alla citerade och nämnda på rak arm, men jag vet i alla fall att Love Sex Money, Kom ut ikväll, Veckat, Isabelle Ståhl, Underlandet, Hustrun, Världens bästa flickvän, Det ljuva livet och Killing Zoe again förekommer. Bland en hel del andra, inga röjda anonymiteter naturligtvis.
Läs och begrunda, berätta gärna för mig vad ni tyckte.

20 kommentarer:

Julia sa...

Oooh! *väntar spänt*

sara sa...

men gud vad spännande!!

Grovt Initiativ sa...

hoppas det kommer innan jag åker tåg igen så jag har ny läsning. min nyköpta filter läste jag ut på några timmar av gårdagens resa.

isabelle sa...

Åh! Det är ju fett smickrande att bli omnämnd! Finns den på pressbyrån?

Elin sa...

Julia och Sara: Fint med er entusiasm!

Grovt: De kom från tryckeriet idag, så de borde väl distribueras inom kort. Jag gjorde samma misstag som VARJE fucking gång jag åker tåg tio timmar till ösd dvs la ner två jävla avhandlingar som tågläsning. Orka vara en prettoröv när man sitter på ett tåg av skrikande och kräkande barn genom norrlandsskogarna. Då vill man fan inte läsa Nina Björk.

isabelle: Knappast pressbyrån. Prova välsorterade bokhandlar.

Johanna sa...

Man tror att om man bara tar med sig tung läsning så kommer man läsa det eftersom man är en sån som alltid måste läsa. Men precis, hjärnan slutar ju funka och eftersom man inte har med sig något lagom lättviktigt biter man sig i kinderna och läser SJ:s kundtidning om och om igen. Man vet allt man inte vill veta om Joe Labero/Suzanne Reuter/insert intervjuobjekt. Suck.

Men jag ser iaf också fram emot att läsa den där artikeln! På tåg eller var som helst. :)

Grovt Initiativ sa...

nä fy fan för att tro man ska läsa sån crap på tåg! jag körde filter och jPod och sen försökte jag sova förgäves. ja och så fanns det en intervju med anders bagge i kupé som var kul.

Elin sa...

Johanna: exakt så! och också för att jag 1. är för snål för att köpa tidningar 2. redan prenumenerar på de tidningar som jag vill läsa. vad återstår? jag har svårare för att läsa skönlitteratur än facklitteratur och avhandlingar.
det blir ändå bara SJ:s kundtidning och försök att sova.
mitt mardrömsminne är när jag åkte nattåget sittplats och DESSUTOM hade slut på battier i mp3-spelaren. spenderade tolv timmar ihop med Maria-Pia Boethius bok Patriarkatets fullständiga sönderfall.

grovt: jag läste också den på vägen upp. men vad är dealen med alla deras buisness-sidor som de har börjat med nu? orka läsa om framgångsrika företagare. min favorit är lokförarens spalt, så fin.

veckat sa...

Fan vilket intressant ämne att skriva om! Ska bli spännande att läsa!

Grovt Initiativ sa...

mina vänner lekte rättshaverister och bombade lokförarn med störda frågor. två kom med!

Hjorthen sa...

Hey! Dette hørtes veldig spennende ut, men det er vel håpløst å få tak i dette her i Norge?!?

Kanskje vi kan gjenta gjestebloggerstuntet vårt med denne artikkelen etterhvert? Jeg er sikker på at det er mange på denne siden av grensen som kunne tenke seg å lese dette også!

Men sånn for å si noe om temaet her. I Norge opplever jeg ihvertfall at det er en tendens til økende bekjennelsestrang i bloggsfæren. Det er det mye positivt ved, for all del, vi trenger mer åpenhet om psykiske problemer. Åpenhet om følelser som ofte er tabu, eller vanskelig å snakke om er også bra.

Men samtidig er jeg litt skeptisk til dette offentlige terapirommet. Man får gjerne en hel masse positiv oppmerksomhet på å være åpen om personlige problemer, er det ikke en viss fare for at dette også kan virke kontraproduktivt? At man kan komme inn i et mønster der man får så mye positiv feedback på f.eks psykiske problemer, at man ikke ønsker å bli kvitt dem?

Ojojoj, jeg vil gjerne lese denne artikkelen kjenner jeg!

Elin sa...

Hjorten: Den ska nog gå att få tag på i Norge också. Jag har bland annat citerat och refererat till en finsk forskare i artikeln, som skrivit mycket om bloggvärlden; Anette Kronholm-Cederberg, och hon hade inga problem att få tag på tidningen. Annars finns den att beställa via Ord&Bilds hemsida och i annat fall - hör av dig till mig så skickar jag ett ex till dig!

"Men samtidig er jeg litt skeptisk til dette offentlige terapirommet. Man får gjerne en hel masse positiv oppmerksomhet på å være åpen om personlige problemer, er det ikke en viss fare for at dette også kan virke kontraproduktivt? At man kan komme inn i et mønster der man får så mye positiv feedback på f.eks psykiske problemer, at man ikke ønsker å bli kvitt dem?"

Jag håller helt med dig. Precis som ens positionering i verkligheten lätt blir fast, blir internetidentiteten också det. Jag kan bara ta mig själv som exempel. Jag trodde att hela mitt bloggande byggde på det anonyma bloggandet om ångest och olycklig kärlek och jag höll fast vid det alltför länge och hårt, för att jag visste att det gav bekräftelse och höga läsarsiffror. Det blir lätt kontraproduktivt på det sättet, när läsbekräftelsen går före behovet av att skriva om någonting viktigt (och det gör det lätt).

LSM sa...

Åh, jag ser också sjukt mycket fram emot att läsa den! (Och är naturligtvis mycket smickrad över uppmärksamheten.) Tror du det kommer det vara möjligt att få tag på den innan jag lämnar landet igen den trettionde?

Elin sa...

Jag har ändrat i inlägget nu. Numret ska finnas till salu, kolla länken. Hoppas att du hittar den innan du lämnar landet!

Kristoffer Viita sa...

Meh! copy paste i bloggen? Du äger väl upphovsrätten till din egen text? jag hade införskaffat numret men jag köper inte tidningar, tidningar köper mig.

Elin sa...

Sure thang, men att copypasta en text på 10 A4-sidor strider mot den lilla estetiska textkänsla jag har här i bloggen. Isabelle Ståhl föreslog pdf-dokument, men att lägga in det i bloggen lär jag ju lära mig år 2015.

Elin sa...

12 sidor var den visst på. Jag kanske väljer ut det som är mest väsentligt och lägger upp det här. Men äh, tidningen är ju lätt värd att köpa i sin helhet.

Grovt Initiativ sa...

gangsta V kan få låna mitt ex.

Kristoffer Viita sa...

Jag snor ditt ex innan du hinner låna ut det Gustav.

Världens Bästa Flickvän sa...

Och det här hittade jag först nu!!! Har beställt numret över internet och hoppas att de kan skicka till Danmark.

Vilken komplimang.

Jäklar.

Återkommer så snart jag läst.

Och hjärtliga hälsningar!