23 januari 2009

Men en del religiösa debatter kanske man kan lämna därhän?

Dagen.se skriver idag om att sms-tjänsten 118 800, som har "svar på allt", definierar Jesus som "Det är han som i den påhittade religionen kristendomen ska vara frälsaren. Sagan säger att han levde för 2000 år sedan och gick på vatten och hade sig." Markus Öhman på företaget har själv skrivit svaret, utifrån att han är "rationell ateist".

No further jämförelser mellan subjektiva tolkningar av mig och Jesus, men när jag senast hade existentiell ångest och därför frågade 118 800 vem Elin Grelsson var fick jag svaret att hon var en glad och pigg tjej som gillar Oprah Winfrey och drömmer om resor till exotiska länder. Helt plötsligt visste jag i alla fall vad jag inte var.

13 kommentarer:

Gabriel sa...

Asch, jag fick bara veta mina telefonnummer... Det är ju inte vem jag är, de kunde väl ha googlat som folk åtminstone. Annars är det en grym affärsidé, att ta betalt för egosökningar.

Detta påminner mig om en passage i ett StarTrek-datorspel. Någon ancient guardian vid något underjordiskt tempel frågade "Who ARE you?". Man kunde välja mellan tre eller fyra fraser, bland annat "A Federation Starfleet officer". Men rätt svar (som vi svarade) var "No one can answer that question".

Word. Dumma frågor ger dumma svar.

Anonym sa...

den smstjänsten är verkligen ett tecken på vår villrådiga postmoderna tid då inga statiska och objektiva svar längre finns till hands!

Anonym sa...

"...och gick på vatten och hade sig."

Hahaha, det är ju fantastiskt roligt!

daniel sa...

i ett desperat infall skrev jag frågade vad meningen med livet är men svaret uteblev, märkligt nog.

Elin sa...

Gabriel: jag fattar inte heller. i mitt fall var det ju uppenbart bara hittepå. jag såg fram emot åtminstone en googlesammanfattning om vem jag är.
för övrigt: you hit a soft spot när du refererar till Star Trek och dataspel.

isabelle: haha indeed postmodernism i sitt esse. sällan är det tydligt hur kontextualiserad sanningen är.

Underlandet: "och hade sig" är verkligen ett fantastiskt avslut.

Daniel: wtf?! de ska ju kunna svara på ALLT!

Anonym sa...

Jag undrar vad man får för svar om man frågar vad meningen med livet är? Kanske 42...

Johannka sa...

Jag blev inspirerad av svaret jag fick: "118100 tror jag att Johanna Efternamn är en kreativ och snäll kvinna. Vi tror även att hon brukar åka till Ryssland för att simma uppför Volga ibland. Det sägs göra underverk för själen". Inget stämmer men jag blir lite sugen att ta tåget till Ryssland.

wv wtf: "scompie" :)

Anonym sa...

42 är ett bra svar men de vågar aldrig oute det i rädslan för följdfrågan - Hur lyder frågan?

Lite som grafitti bloggandet på -70m talet:
A: Jesus är svaret!
B: Men vad är frågan?

Själv tror jag han är svaret på en bön inte en fåga!

Elin sa...

Johanna: haha, jag blev lite sugen på att kolla på Oprah Winfrey.

Lou och Erik Holke: En liknande diskussion finns här, fast då är det den andra tjänsten 118 100 som svarar: http://opassande.se/index.php/2009/01/23/hundraartonsvar/

Anonym sa...

tänk vad roligt om jag hade jobbat kvar där, då hade det definitivt varit jag som svarat på sms:et om vem elin grelsson är. fast jag hade nog skrivit något helt annat.

Elin sa...

c: haha och vad onödigt. hade ju bara kunnat smsa dig direkt istället ;=)

Anonym sa...

Jag tycker det var ett utmärkt svar, både roligt och rimligt. Mer rationell ateism åt folket.

Anonym sa...

Daniel + alla andra: Jag skickade faktiskt den frågan till 118 100 och fick svaret:

Det finns många olika tankar om meningen med livet, både religiösa och vetenskapliga. Vad du än väljer att tro på gäller det att se på det hela som någonting positivt och göra det bästa av det.

Där har ni det!