18 juni 2008

Jag är inte cynisk, jag är synsk och ser att allt kommer att gå åt helvete

Hate to say I told you so

Jag, S. och L. utarbetade igår en extremt noggrann plan över hur vi ska bygga upp ett alternativt samhälle med ett eget, fungerande ekosystem. När allting går åt helvete med resten av världen kommer vi vara the last humans standing medan resten av mänskligheten kommer att dö ut. Det som började som ett skämt i frustrationen över klimatförändringar, bevakningssamhälle och fan och hans moster blev istället en lång, engagerad diskussion kring hur vi skulle kunna få vårt alternativa samhälle att fungera. Hur många människor som behövs för att artens fortplantning ska vara säkrad och för att undvika inavel var en brännande fråga. Också vilka som skulle släppas in i det alternativa samhället (inte folk, bara människor). Vilken kunskap som vi skulle behöva för att samhället skulle gå runt var en annan (här satte jag ju onekligen lite krokben för mig själv, ska man ha ett litet alternativt samhälle med så få människor som möjligt är kunskaper inom humaniora onekligen inte det primära och jag insåg att jag således föll bort tills dess att vi la in en klausul om att vi behöver intellektuella och upplysta människor som kan stå för det kulturella och utvecklande).
Som vanligt föll vi in i samma roller som när vi analyserar det existerande samhället. L. kom med de konkreta förslagen, S. var hon med visionerna och positivismen, jag var som vanligt den cyniska och problematiserande djäveln som ställde mängder med frågor kring hur vi t.ex. ska lösa det här med statsskick och lagar.
Matriarkat med mig som styrande och förvisning ut i resten av den då utdöda världen (i praktiken dödsstraff, bara ett spel för gallerierna att omformulera det till förvisning) om man inte sköter sig blev lösningen på dessa problem (det där med mig som diktator var jag eventuellt rätt ensam om att besluta). Vilka som får komma in i samhället, som är tillräckligt smarta och kan tillföra tillräckligt mycket nytta för vårt samhälle, är det vi som bestämmer. Och helt plötsligt hade vi skapat ett samhälle som bestod av ungefär samma slags elitism, uteslutningsmekanismer och klasser som i det existerande samhälle vi skulle fly ifrån. Doh.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, en sekt. Vad spännande!

Anonym sa...

Vad klok du är, Elin. Jag beundrar dig så mycket för jag tror att du och jag har ganska grovt skilda politiska åsikter men ändå känns det som om vi tycker likadant hela tiden. Och det styrker min teori, det där som jag vill tro på; att vi alla, vänster som höger, vill ha ett bättre Sverige och egentligen strävar efter precis samma sak. Bara det att vi har olika förslag på hur vi ska ta oss dit och inget sätt är riktigt komplett och ingen metod är egentligen rakt igenom bra.

Det tycker jag du visar så tydligt i det här inlägget. Det är lätt att vara arg och gråta sin klagan och spy sin galla över det som är. Det är förjävla svårt att göra något bättre själv.

Jonathan sa...

Det där är ungefär som när jag försöker sätta ihop en regering bestående av mina vänner. Det börjar alltid lovande, jag prisar mina vänner och tänker att oj vad mycket kompetens som ryms mina vänner. Sen blir jag stegvis mer paranoid, förstår att de kommer att att konspirera mot mig. Börjar tänka på vilka vänner som borde få vilka poster. Och sen fuck it, alla kommer typ att ställa upp i nästa val. Lika bra att ta över makten själv. Det slutar alltid med att jag utnämner mig själv till kejsare på livstid och plockar ut en säker inkompetent regering som består av inavlade raggare från norrland inland.

Anonym sa...

Jonathan: "Inavlade raggare från norrland inland?"

Anonym sa...

ano: ja haha. vårt egna ekosystem blev en domedagssekt. vår kompis gick in efter ett tag och påpekade att vi började låta som jehovas. men alltså eller hur spännande med en domedagssekt? att vi sen var lika konsekventa som domedagsdronterna i ice age behöver vi ju inte tala om. hur många sekter är konsekventa liksom?
malin: vad spännande, att vi ändå tycker så lika! de fundamentala idéerna om människan tror jag inte skiljer sig åt så mkt hos ngn, oavsett politisk inriktning. jag vill inte ha ett bättre Sverige, jag vill ha en bättre värld (pretto-hippie, men vafan. det är ju så.) alla metoder och teorier har ju sina luckor. ingen har universallösningen. det är ju det som är så spännande.
jonathan: hahaha. alla mina sådana resonemang slutar också på något sätt i enmansvälde.
malin: om du med frågetecknet menade jonathans inkonsekvent skrivna sats tror jag att han tappat bort ett s på vägen. jag är ju också från norrlandS inland och kan således tolka det. om du med frågetecknet ifrågasätter hans val av regeringsmedlemmar var ju syftet att de skulle vara inkompetenta och inavlade raggare från norrlands inland passar väl alldeles utmärkt. jag är också från norrlands inland, som sagt.

Anonym sa...

alltså därmed inte sagt att jag också är inkompetent, inavlad och raggare utan att jag känner till sorten.
om nu någon läsare trodde något annat.

(haha. saker under huden-elin som i flera års tid lanserat sig själv som ambitiös, medveten, akademisk 20-nånting kvinna bosatt i sveriges näst största stad visar sig nu istället vara en 35-årig, inavlad raggarkung boende på en gård utanför fränsta med gamla bildelar över halva gårdsplanen och eddie meduza i stereon. I FOOLED YOU ALL MOTHERFUCKAS!)

Jonathan sa...

Jo, jag kan se dig, raggarkungen. Hur du sitter och googlar terapibollar och KBT och till sist har läst så många Göteborgsbloggar att du vet att man säger Uppåt utan Framåt.

Och jag är nog så pass inkompetent som människa att jag kan vara med i min egen regering. Jag fattar inte vad genitivformer är för någe och jag åker runt i en bil hela dagarna.

I går var jag på travet.

I jobbet i och för sig. Men ändå. det stod Toto överallt över små kiosker som folk lutade sig in i. Så jag gick fram och frågade någon i nån kiosk om det var hett med åttiotalsmusikerrrock på Dannero. "?" sa han och jag pekade på Toto-skylten. Ähärnefuxetraveålöpeodärnefareoddsäpåna
ÅsenspelehärnäpåhästerngubbaTOTALISATORN.

-Hej, tack, du får vara med i min regering svarade jag.

Anonym sa...

bil, trav och bortglömda genitiv. jag ser oerhörda svårigheter med att motivera att du ska få bli en del av det alternativa ekosystemet just nu. möjligen i syftet artens fortplantning, men frågan är ju hur mkt gener från norrlands inland man egentligen bör sprida vidare om man vill säkra en ny och intelligentare form av människor som ska bygga upp världen på nytt.
ett helt ekosystem med norrländska gener, omfg. det skulle ju bli hockey, snus, trav och styrdans av hela skiten. (notera här hur jag helt plötsligt övergår i en totalbiologistisk diskurs. man socialiseras inte in i den kontexten och de intressena om man bor i norrlands inland. det sitter i generna. snusberoendet bildas redan på fosterstadiet och förmågan att dansa foxtrot sitter i hormonsystemet.)

L och S: hur FAN ska vi lösa det här med snus? ska jag köpa upp mig på en livsstids konsumtion av snus innan vi startar ekosystemet? kan vi starta egen tobaksodling och snustillverkning? eller påverkar det ekosystemet negativt? helt plötsligt blev verkligen det här med snus den mest centrala frågan i vårt kommande samhälle. jag är från norrlands inland, återigen.

Anonym sa...

eller förresten, nej jonathan du kan inte bli insläppt. du kommer ju säkert börja infiltrera och manipulera bort mig som matriarkal enkvinnshärskare och lyckas tillsätta dig själv som kejsare över ekosystemet istället, för att sedan ta in hela din inkompetenta regering som medstyrande.
och nu är jag på väg att offentligt börja anklaga dig för att i framtiden vara ansvarig för mänsklighetens utdöende så over and out där.