28 mars 2008

I'm sky high

- Vickan, Vickan, kan inte du fråga mig hur det är att ha en egen releasefest?
- Hur är det att ha en egen releasefest, Elin?
- Du. Vickan. HIGH FIVE på att ha en egen releasefest!

Jag vet inte vad jag ska säga.
Hade det varit en annan blogg hade det kanske blivit någonting objektivt och småtrevligt av tack-slaget, bara lite allmänt om vilken fin fest det blev. Men nu är ju inte det här en annan blogg utan Saker under huden så det blir subjektivt och personligt som vanligt.
Och jag vet inte vad jag ska säga.
Inte bara för alla intryck som fortfarande ligger i osorterade skärvor utan också tröttheten efter ett fåtal timmars sömn (damn LSM och hennes tidigvaknande på bakfyllan) eller den där bakfyllan som gör allting lite dimmigt och ogreppbart.

Men jag antar att det bara finns kvällar som får vara sådär overkliga och fantastiskt stora som man vill att de ska vara. Det finns kvällar då man får vara precis så jävla stor människa som man faktiskt är. Kvällar som inleds med solljus genom öppet fönster, vårsol över kvarvarande snö i parken och fulchampagneflaskan ut genom fönstret när den öppnas av LSM och Maja fotograferar och vi skålar i fuskchampagne och sätter oss i fusklimon som egentligen bara är en taxi större modell för att mitt crew ska få plats i den, men just ikväll är fuskchampagne också champagne och fusklimo också limo. Jag är hyperventilerande laddad, vänder mig bakåt mot finaste crewet som skrålar i baksätet och fnittrar att shit det här är ju Entourage IRL liksom.
Vi glider in på min releasefest och därifrån.
Därifrån genom stunderna, samtalen med alla människor. Gamla vänner, nära vänner, bekanta. Bloggläsare, okända människor, nya bekantskaper. Centre of attention och armar och händer och hej och komplimanger och orden, alla orden; hur tar man till sig så mycket credd på en och samma gång? Kärleken i famnar och vännernas stolthet, signerade böcker och rungande applåder efter läsningen. Jag visste inte att jag kunde få vara såhär mycket, ta till mig så mycket credd, uppskattning och värme på en och samma kväll. Men det kunde jag, det fick jag, det är overkligt och helt fantastiskt.
Det är fantastiskt med en kväll som faktiskt är allt det där som fågelhjärtat drömmer och strävar efter. Alla drömmande dagar i flickrummet med fulpoesin, alla jävla livskriser med enveckasintervaller, förra vintern då jag gick dag efter dag på niotillfemjobbet och hatade mig själv och aldrig trodde jag skulle ta mig ur det. Här är jag nu. Jag visste ju det, fågelhjärtat.
Här är jag nu och en kväll är exakt så stor som jag vill vara och jag försöker ta till mig av allting. Från vännernas stolta famnar och viskningar i mina öron när jag kliver ner från scenen efter läsningen, älskade LSM:s fantastiska jobb som festfixare/toastmaster och boksigneringar och bloggfan-kramar.

Jag lovade mamma i telefonen på förmiddagen att jag både skulle vara helnykter, inte prata snusk, inte flirta överhuvudtaget och inte hamna i något drama. Naturligtvis misslyckades jag med alltihop. Man får väldigt mycket alkohol av folk när man har releasefest tydligen.
Sådär så man blir salongsberusat kaxig när man kliver upp på scenen efter LSM:s oortodoxa presentation innehållande information om både ens världsvana sätt att stoppa in en prilla och skills i sängen.
Jag hade en total struktur över vad jag skulle säga. När jag kommer upp på scenen och ser rakt in i Pansos kärleksvarma järnblick framför mig i publiken, ser mina bästa vänners stolta ögon lägger jag minneslappen åt sidan och fnittrar att det är en speciell känsla att bli presenterad med ord om hur bra i sängen man är. Sen har jag inte längre någon aning om vad jag sa. Jag bara var där i nuet, totalt blackout och sen läste jag mina texter så hjärtat och kinderna glödde, lyckades ignorera den bisarra känslan i att läsa självutlämnande texter om människor befinnande sig i publiken och vräka ut sina känslor i en mick till en hel klubblokal.

Jag hann inte mer än av scenen och fram till bokbordet där jag stod med penna, famn och pratande mun innan jag fick barens finaste drink av LSM och Maja, som lyckobrölade mot mig. Sen gick det inte mer än fem minuter innan gamla grabbgardet räckte mig ett glas Southern Comfort.
- Nää, sa jag, ni vet ju hur jag blir.
- Javisst, flinade de.
Tur för mig att det kom en man som jag under lugg kunde erbjuda Southern Comfort.
- Man blir odräglig av det, sa jag och i bakgrunden flinade grabbarna ännu större för de vet ju lika väl som jag att odräglig bara var min konstiga eufemism för slampig och lättflirtad so drink it all up baby.
- Helvete också, viskade jag i någons öra, jag skulle ju vara helnyktra och svala finlitterära kvinnan ikväll hade jag tänkt.
- Elin baby, viskade hon, du är ju Elin istället som strålar och är sig själv. Det är ju tusen gånger bättre.

Jag misslyckades med allt jag lovat mamma och jag lyckades med allt jag lovat mig själv och mer därtill. Tack alla fina som bidrog till en helt fantastisk kväll. Jag vet inte hur jag ska kunna landa, jag vill inte landa. Fågelhjärtat är sky high, jag vill aldrig ner igen.

14 kommentarer:

felicia sa...

jag ryser alltid mig igenom dina inlägg

En gammal vän sa...

Grattis Elin! Jag kan tänka mig hur mycket det här måste betyda för dig. Önskar lite att jag var där. Hade tanken flera gånger... Du får släppa en ny bok om ett par år, då kommer jag garanterat.

Margherita sa...

Grattis Elin, fan vad kul det verkar ha varit! Sjukt surt att missa det.
Hade verkligen velat se dig läsa.
Kram

Berander sa...

Har gått och väntat på inlägget om festen, and here it is! :)

Som vanligt E, me like! Gratulerar till en helskön kväll, och landa mjukt och försiktigt nu ;)

frida sa...

och nu läste jag det här och ångrade att jag inte var där. typiskt.

leia sa...

synd att sverige är för avlångt & min plånbok för smal. annars hade jag varit där för att skratta & gråta med dig. det låter som en helt amazing kväll. xoxo!

Elle sa...

Ett stort grattis! :)

Becky sa...

Åh, det känns nästan som om jag var där med dig! verkar ha varit en fantastisk kväll. Är övertygat om att du var helt briljant, go Elin!:)Min bok har inte kommit än, bläddrade lite i Majas när jag var nere, men, hur länge tror du att man behöver vänta egentligen? jag beställde för typ en månad sen ju.. Puss!

jojo sa...

landa aldrig, du förtjänar att flyga sådär högt!

kom ju rätt sent, så missade din läsning och det mesta av folket.
men det viktigaste var ju lätt den vackra huvudpersonen, din tjusiga toastmaster och att få norpa en bloggbok!:) tack!

elin sa...

felicia: tack! (jag förmodar av att det är av någon slags välbehag du ryser med andra ord)
en gammal vän: tack, men jag blir ju fett nyfiken på vem du är.
margherita: ja synd, men du har en bok som väntar på dig till nästa ggn du är i gbg.
berander: ja, jag ska göra mitt bästa.
frida: ja, det borde du vart. du ångrar bara det du inte gjort yadayada.
leia: det var det.
elle: tack
becky: ja, tråkigt att du inte kunde vara med och att vi alltid missar varandra när du är i götet. maila vulkans kundtjänst och ligg på. jag har heller inte fått alla mina böcker än, fattas fortf. några. skitdåliga tryckerier tydligen, men de håller på att lösa problemen. men du ska inte behöva vänta mer än tre veckor, def. inte.
jojo: en av kvällens höjdpunkter var def. att höra LSM skrika "Elin, jag har hittat jojo!" och få träffa dig IRL. och ert ihopskrapande av pengar till en bok. tack gulle.

Anonym sa...

själv satt jag på tåget på väg till stockholm då men ville verkligen gå. jaja. kul att det gick bra.
f ö så satt bruden bredvid mig i marc jacobs-skor och viktiga uppsynen med den här i dyra väskan, ältandes helgens utgång på laroy. log lite för mig själv och tog ett inte alls särskilt diskret smygfoto.
http://img366.imageshack.us/img366/8149/dscf2967wa9.jpg

elin sa...

ano: WOW vad coolt. haha. tack för fotot!!

storey sa...

Men fanå. Fanå nr1 för att jag inte var där och fanå nr2 för att jag fortfarande inte fått boken. Fast båda nr1&2 kan dra dit pepparn växer, för mest av allt vill jag säga grattis och fanå va coolt!!

elin sa...

storey: fanå 1 är ju försent att göra ngt åt men fanå 2 - maila vulkan och ligg på och tjata. det är inte acceptabelt på ngt sätt.