20 mars 2008

Sociala spärrar wtf

I höstas när jag åkte tåg satt det ett litet tjockisbarn bredvid mig. Fem år kanske, hans farmor satt mittemot. Han gjorde som barn gör; skrek och vägrade sitta stilla, ritade fula streck i en målarbok utan vidare talang och tryckte i sig hejdlösa mängder choklad. Jag satt tyst bredvid och la in en prilla. Då tittade han upp och stirrade mot mig.
- Farmor!, skrek han, är det inte farligt snusa? Visst får man inte snusa, det är dumt?
Farmorn log väl gulle-leende mot honom och mot mig, för visst är det fint med små kaxiga barn som skriver en på näsan.
- Ja, det stämmer, sa hon.
Tjockisbarnet tittade på mig igen.
- Vet du, det är jättefarligt att snusa. Man tappar alla sina tänder och sen dör man.
Jag log gulle-leende tillbaka mot honom.
- Jaså det säger du. Men vet du, det är minst lika farligt att äta mycket socker, man kan faktiskt dö av övervikt också. Och med tanke på hur mycket choklad du tryckt i dig den senaste halvtimmen skulle jag tro att du lär få diabetes typ 2 innan du nått puberteten.

Eller nej. Okej. Nu ljög jag. Det sa jag aldrig.

Men jag tog igen det den här tågresan. I Västerås klev det på en svettig högstadiekille med acne, mjukisbyxor och T-shirt med ett tryck av typen ”Suck this” och en pil ner mot skrevet.
Efter en stund ringde det i mobiltelefonen.
- Jag har min skiiitcoola T-shirt på mig, sa han på bred värmländska till kompisen i telefonluren, amen du VET, dänn tröjan liksom.
När han lagt på log jag mot honom.
- Vet du?, sa jag, det allra coolaste med din T-shirt är ju faktiskt faktumet att du bär den trots att det är så uppenbart att du aldrig ens varit i närheten av ett blowjob. Jag tycker det är grymt och härligt postironiskt att du bär en tröja med ett sånt tryck när hela din apparence skriker ut att mest revolutionerande som någonsin hänt ditt sexliv var när du upptäckte hur du kunde googla på porn lesbian twins på hemdatorn utan att morsan upptäckte det sen. Möjligen med undantag från den gången då du bytte hand under kvällsrunken framför skolkatalogen då. Verkligen ascoolt.

Eller nej. Fan. Nu ljög jag igen. Det där sa jag aldrig heller.

Gud, jag hatar verkligen grejen med sociala spärrar och hela det här konceptet kring att uppföra sig och vara ”trevlig”. Sjukt tråkigt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Äh, jag tycker absolut att du skulle ha sagt det. Hade varit hur härligt som helst om du dessutom avslutade med ett vänligt leende och ett "Hej, Elin förresten" och räckt fram handen. Man måste ju kunna ta konstruktiv kritik ;)

Anonym sa...

Det med barnet skulle jag vilja säga.

Anonym sa...

Åh vad jag hade velat att du sagt ngt liknande till barnet men tittat på farmor/mormor när du sagt det... men ja, man ska ju inte vara elak...

fast samtidigt, det är så irriterande när sånt händer. Själv vet jag ju att det är farligt att röka men samtidigt - jag är väl en svag människa som behöver en cigarett ibland. Samtidigt blir jag generad och besvärad när folk påpekar "ja, tanten röker som dödar i förtid" och ibland har jag lust att skrika "men jag springer 3 km var tredje dag och tränar på gym varannnan så vältränad är jag iaf till skillnad från dig ditt fetto".

sen skäms jag och tänker att kasat sten i glashus är inte smart. Och att man ska vara sådär bra på att hantera andra även om andra suger...

Anonym sa...

HAHAH! Jag håller med dig, verkligen. Det finns ju hur många saker som helst man önskar att man hade vågat säga till folk.. Och de som gör det är verkligen beundransvärda!

Anonym sa...

supersrvice: ja mkt konstruktiv haha
ano: ja men att yppa ngn slags kritik eller tillsägelse mot barn är ju tokharam
åsa: kan verkligen förstå dig utifrån rökandet. jag skulle verkligen bli sugen på att säga sådana saker om jag blev tillsagd som rökare. jag fattar folk som säger till rökare om man t.ex. står inuti en busskur och röker. men annars. förihelvete. lämna folk ifred. är personen fem år kan man ju ändå ha lite överseende, men vuxna människor.
joline: ja. eller bara otrevliga ;=)

Kjell Tina sa...

Men tänk om du sagt så till det där barnet kanske han alltid kommer att ha det i sitt huvud och sen när han är typ 25 så får han sitta hos en terapeut för 800 spänn i timmen och tala ut om när hans självhat började.

Samma sak är det med tonåringen, han hatar säkert redan sig själv och är troligtvis medveten om att han inte alls har några tjejer, men har alla avsnitt av jackass nerladdade och de kan ju bära upp en sån tröja och ändå få tjejer.

Eller vänta, är det bara jag som hatade mig själv från 5 årsålder upp till ja, låt oss säga förhoppningsvis 25? (*glimten i ögat*)

Anonym sa...

tina: jo jag vet. det är ju just därför jag inte sa det. och don't get me started on mitt hat mot feta barn och fula tonåringar. heyhey freudiansk projicering för att bearbeta min egen barndom/tonårstid.

Berander sa...

Med den lilla trygghet som tre barn i bagaget ger händer det att jag kläcker ur mig saker om barn lite då & då.

Hade jag fått grejen om snus i fejan av en 5-årig boll är sannolikheten faktiskt rätt god att det kommit en välmenande och upplysande replik till ansvarig vuxen.

Det där skulle vara ingressen till ett afrikanskt ordspråk om barn - det behövs bara två personer för att skapa ett barn, men det krävs en hel by för att uppfostra det.

Mao, det är allas förbannade plikt och skyldighet att lägga sig i när barn far illa. Då andra vuxna fräser till mot mina ungar när jag själv inte hinner/orkar blir jag bara glad - det tar så mycket bättre om ngn annan än en förälder visar vad som är fel. Dessutom händer det att jag själv får mig en funderare om vad som anses om rätt och fel i barnuppfostran.

Är det förmätet att sitta med kunskap utan att dela med sig, eller är det att att idiotförklara människor att skriva dem på näsan?

Anonym sa...

berander: det inlägget var def. skrivet i skämtsam ton och jag skulle aldrig säga så till ett litet överviktigt barn naturligtvis, men du pekar på nånting intressant i din kommentar. jag blev ju på riktigt irriterad på farmodern som förutsatte att jag skulle tycka att det var "gulligt" när barnet pratar om mitt snusande. samtidigt ska väl barn ha rätten att säga vad de vill utan att bli åtsagda att de ska vara tysta eller att man skäms över dem. det är ju det värsta man kan göra mot ett barn och ger helt fel signaler. men att farmodern däremot borde tagit en diskussion med barnet i en bra ton tycker jag nog. jag skulle aldrig våga göra det, det där med att uppfostra andras ungar är ju skitkänsligt. bra med en förälder som inte tar illa upp när andra säger åt sina barn. tack för bra kommentar!