15 mars 2008

En utomjordings kärlekstörst

Solen går upp på scenen och det känns först inte, det känns inte alls, jag är uttråkad och irriterad på Uddevalla-dialekten gapande i örat, bitter för att jag är vuxen och för att det inte känns. Och sen slår det till. Det känns. Det slår och bankar på allt det hårda, försvaret, skyddet. Korsande mellan Pojken med hålet i handen, Kevlarsjäl och Den döda vinkeln och det bankar och slår, så vackraste Jocke Berg; hit me baby one more time.
Det känns fortfarande. Jag är en övervintrad popfarmor av nostalgi och vemod, minnen och fraser som sitter i skallen, citerande viskade till mig eller någon annan genom ensamma nätter eller rader i brev. Det slår till och det slår igen och det når mig, känslorna, jag älskar det.

- Du älskar ju din ångest. Du tycker ditt vemod är vackert, sa mannen och fnös och baby, det var väl bara en av alla saker du aldrig förstod med mig, aldrig hade kunnat förstå förmodligen för det handlar inte om att älska sin ångest eller försköna vemodet.
Det handlar om att älska det sköra, det bräckliga i orden, i människan, i känslorna som väller över som de gör när våra fasader rasar och huden brister, vi blir till aska och reser oss igen och runt såren är huden tjockare och näven knuten i en annan vinkel.
Det handlar om att tycka att det vackraste som finns är just den där bräckligheten, hur mycket galenskap som ryms inom vår skenbart kontrollerade tillvaro och hur vi försöker fånga den där känslan utan att aldrig riktigt lyckas, mer än i små nanosekunder. Det bottenlösa behovet av tröst, bekräftelse och konstant känslomässig näring som man kan blotta och bekänna eller förneka och gå under av.

Det handlar om att älska människan just som hon är när grabbarna grus-killarna i för tighta tröjor över pumpade muskler sluter ögonen och sjunger med i varje rad av Kevlarsjäl, som tonårsparet som förlorar sig i varandras ögon under Utan dina andetag, som en hel sporthall i en sorglig, svensk småstad en dimmig marskväll kan ställa sig upp och i allsång sjunga att älskling vi ska alla en gång dö, som tonårsbrudarna med svart hår och kajal som sitter på läktaren efter konserten och gråter öppet med tårar rinnande och kropparna skakande; jag möter deras ögon med en tår i min ögongrop och ett ömt leende i mungipan – jag vet hur det känns.

Det handlar om en kärlek, en benhård religion som säger att varje dag i ditt liv är ett nytt blad i den där stora romanen med arbetstiteln Ditt Liv som måste fyllas till bredden med känslostormar, sorg, kärlek, dramatik, irrationalitet och magkänsla för den dagen du skriver den där jävla romanens handling som enbart baserad på ränteamorteringar, att göra-listor, home make-overs, havregrynsgröt och TV-repriser, den dagen är du fucked på riktigt min vän.
En religion som säger att det aldrig kan vara de pillerknaprande, storgråtande, neurotiska, diagnostiserade, magsårsmisshandlade, sömnlösa, missbrukande, sorgsna människorna som är galna i den här världen. De är dem som lever livet konstant smånöjda och tillfredsställda så länge pengarna rullar in och stambytet blir gjort i tid som är de som är sjuka i huvet på riktigt.
En stolthet över det sköra. Vemodet och styrkan som kommer ur det, som man kan stå på en konsert åtta år senare och vara gråtmilt nostalgisk men bara rörd och i inget behov av räddning alls.

Det är inte vemodet i sig som är vackert. Det vackra är det sköra, det bräckliga i människan. Hur vi lever våra liv i skenkontrollbarhet som gång på gång raseras när murarna spricker och vi är emotionella, icke-rationella, sorgsna, vilsna, sårbara och totalt ologiska. Det vackraste är hur sjukt små vi faktiskt är och hur det är just det som gör oss så ofantligt stora.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, vilken avslutning! Vackert...

Anonym sa...

Jaaaaa!
:-)

Kate sa...

Jag var med och byggde scen till Kent i Skövde..och satt och tittade när de soundcheckade, aningen löjligt förtjust och fick spärra upp ögonen redan då för att inte tårarna skulle stjälpa över i dagsljus.
Jag stod och väntade sedan på Utan dina andetag men den kom inte men jag upptäckte att jag kunde mumla älskling vi skall alla en gång dö och ändå vara lycklig.
T o m med min syster, som när jag skrev KENT! på hennes pennfodral i 9:an i mitten av 90-talet skrev "suger" efter, var lite betagen men svor att döda mig om jag talade om det för ngn.
Om de hade spelat beskyddaren så hade jag singlat till marken..eller kanske inte singlat utan snarare brakat nerför betongtrapporna vid min vip-plats och knäckt skallen men det hade det vart värt.

Anonym sa...

Det finaste skrivet här. Jag rasar över det här inlägget ikväll

Det handlar om att älska det sköra

Anonym sa...

anosarna: tack tack fina ni
kate: ja herregud. 11 konserter avklarade, aldrig fått höra beskyddaren och kommer kanske aldrig få höra den. men den och klåparen - jag skulle svimma.

Camila sa...

elin! det är min sömniga, svenska småstad, och det är min högstadie-gymnasie-hela livet-dröm att få se dem live i just den sömniga småstaden. jag hade kunnat döda för att få stå bredvid bästisen i agnebergshallen och sjunga med i texterna.

det värmer att du, på ett sätt, stod bredvid och gjorde det.

Anonym sa...

cama: åh jag förstår dig. det var magiskt när jag såg dem i min hemstad för tre år sedan. jocke berg sjöng om vårt dumma korståg mot en lika korkad stad och där stod jag och gymnasiebästisen och höll händer och spottade på marken. fantastiskt.