9 februari 2008

Krisuppdatering blandskivan (eller: Kent-Elin och Morrissey-mannen analyserar gammal soul)

Jamen jaha. Jag tog till mig av alla era tips, gjorde en låtlista, skulle till att bränna skivan också hänger jag med Morrisseymannen nu på eftermiddagen. Och då har den djäveln ägnat gårdagen åt att ladda hem fucking 2 GB med all gammal soul fram till början av 80-talet.
Allt finns med!
Dessutom är Morrisseymannen en ytterst kritisk musiklyssnare som redan sållat ut merparten av dessa GB som inte värt att spara. Jag hjälpte honom nu med andrasorteringen av tre. Kent-Elin och Morrissey-mannen har under eftermiddagen fått en sådan enorm dos av gammal soul att jag själv känner ett enormt behov av att under den kommande veckan enbart lyssna på vita singersongwriters.

Några saker som vi kommit fram till i genomlyssnandet/utsållandet:
1. Två genomgående teman med gammal soul och deras texter är att de inleds antingen med frasen ”My friends tell me/told me…” eller ”Have you heard the news/I have heard the news”. Vad vännerna säger handlar oftast om att det är något konstigt med artisten vilket sedermera under resten av texten hänvisas till att åh baby, det är ju för att jag äntligen funnit dig och är så kär yadayada. Ibland säger vännerna också att pojk/flickvännen varit otrogen eller är dålig vilket antingen innebär att artisten 1. Bölar ut sin hjärtesorg eller 2. Säger att kompisarna är dumma i huvet som inte fattar att kärleksobjektet är bra eller att artisten helt enkelt inte kan låta bli att vara kär i kärleksobjektet fast den är en idiot/player.
Nyheterna handlar oftast om att det kommit en ny dans till stan, att pojk/flickvännen varit otrogen eller att någon annan eller artisten ska lämna stan. Det är hot news stuff i soultexter.
Överlag bör sägas om soultexter att det knappast är någon vinnande lyrik och företrädelsevis är de oerhört banala på gränsen till, eller överträdande gränsen till, pinsam. Efter en stor dos av soultexter vill man bara begrava sig i dubbeltydiga Morrissey-texter eller svårtolkad Jocke Berg-lyrik. Om man är en Morrissey-man och Kent-Elin i alla fall. Lite mindre åh baby jag är kär eller mitt hjärta är krossat och lite mer svår poesi thank you.
2. Soulartister älskar att skrika och stöna. Även om de börjar lugnt och fint i de första verserna består tredje versen nästan alltid av lite skrik och stön. Det är som om den banala lyriken inte längre räcker till till att uttrycka åh baby I love you eller du har krossat mitt hjärta utan stönandet måste tas till.
Ett annat fenomen på samma tema är skrik-körerna. Väldigt många artister har en skrik-kör bakom sig som upprepar vad artisten sjunger, men nästan alltid i en högre ton. Så om åh baby I love you eller du har krossat mitt hjärta-budskapet inte gick fram i artistens version kommer skrikkören direkt därefter och liksom rubs it in. Morrisseymannen framhöll här Solomon Burkes Got to get you off my mind som ett lysande exempel på detta. Låten är annars rätt soft, Solomon Burke sjunger lugnt i en habil stämma och mitt i allt bryter skrik-kören in. Fantastiskt, på sitt speciella sätt.
3. Soulartister gillar också att sticka in små catchy fraser mitt i sången. Återkommande exempel är ”I gotta tell you this now” och ”you better listen”. Liksom med fenomenet skrik-kören handlar det väl om att rub it in, att framhålla det viktiga budskapet som – redan konstaterat – nästan alltid består av åh baby I love you eller du har krossat mitt hjärta så att det absolut inte går förlorat.
4. Soultexter och artisterna har ingen självdistans eller stolthet. Överhuvudtaget. Det är liksom straight on jag-är-så-jävla-kär eller jag-är-så-förbannat-ensam-och-olycklig-att-jag-vill-dö. Man kan inte leva utan personen och man börjar böla så fort man ser personen och man är så trött på att vara ensam men ingen vill ha en. Ett lysande exempel här, framhållet av mig, är The foundations Aint to proud to beg. Liksom hej du är inte kär i mig, du vill inte ha mig men jag tänker gå ner på mina bara knän och be dig älska mig och aldrig ge upp för jag har ändå ingen stolthet. Grattis The foundations. Lär ju funka.
5. Soullåtar är rätt enformiga, banala och uttröttande men de flesta räddas av och blir riktigt bra låtar med hjälp av handklapp, en bra skrikkör, fin basgång och catchy refräng.

Men alltså. Nu måste skivan göras om. Och jag har bara några timmar på mig för den ska överlämnas ikväll. Gah.

13 kommentarer:

Anonym sa...

om det inte är försent, eller du numera spyr på soul såmåste jag tipsa om min favorit:
break-a-away - irma thomas
klappkörer från himelen

klara sa...

soulmusik är underbar, punkt. banala, pinsamma texter, men ack så svängigt!

är väl inget fel med att inte ha nån stolthet? tycker det är lite härligt. hellre det än massa gameande.

och hur stavas gameande eg?

Anonym sa...

Säger som Ingmar Stenmark

"Hä löns int´ förklar´ för den som int´ begrip."

Anonym sa...

några sista minuten tips.

Iner city blues(make me wanna holler) - Marvin Gaye
Home is where the hatred is -Esther Phillips
Littled child running wild - Curtis Mayfield
The dark end of the street - James Carr
Respect Yourself - The staple singers
What condition, my condition is in - Betty Lavette
Across 110th street - Bobby Womack
Strawberry letter no 23 - The brother Johnssons
Simply Beautiful - Al Green
Passing me bye - Pharcyde
Grandmas hands - Bill Whiters
Frozen - Slick Rick feat Raekwon
Funky drummer - James Brown
Sound of da police - Krs one
Dj Honda feat beatnuts - on the mic
International players anthem - UGK

Daniel Storey sa...

Men Hip-Hopen då?! Gitarrkomp och utan hybris i texterna, då kan det gå hem hos vem som helst.

Anonym sa...

ano: tack
klara: men jag är ju all about pride. det är ju därför jag gillar hiphop bl.a. så jävla mkt stolthet att det blir i överkant.
ano: hehe. kan vara så.
d: men som sagt; jag kan ju inte ha med ngn soul nu.
storey: jepp nu blev det hiphop från början på 80-talet fram till idag istället. och en solomon burke från 2000-talet och en nina simone-låt (see line woman) som feist även gjort (sea lion woman) och feist gillar han. jag är inte alls nöjd med skivan, men vafan. den gjordes under stress. han kommer förmodligen dissa den men är förhoppningsvis snäll nog att åtminstone låtsas gilla den pga den goda tanken.

Anonym sa...

Får vi se en låtlista?

Anonym sa...

Alltså inte för att vara sån men Aint too proud to beg är väl ändå The Temptations?

Margherita sa...

Eh, jag gillar ju Tracy Chapman grymt mycket. Hon har en helt fantastisk röst och för mig är den så mycket KVINNA. Fast hon låter lite som en man.

Anonym sa...

mullvaden har upptäckt soulnerven. han kom tillbaka till sin hemstad efter två år i landsflykt på grund av en dålig formulerad krönika. väl hemma och upp-packad inser mullvaden att han måste ut och köpa soyamjölk. när han beger sig ut på stan hör han soulmusik överalltifrån. mullvaden börjar garva, själva tanken är absurd eftersom när han lämnade staden var det mest populär att lyssna på instrumental musik, inte kunde detta blivit utbytt mot soul? molnen färgade solen röd. mullvaden köpte en tidning och bläddrade lite medan han gick runt bland mejeriprodukterna. fort insåg han att den propagandafyllda och mörka musiken hade tagit över hans hemstad. snabbt hittade han till ett internetcafé och började formulera brev till landets kvällstidningar. brevet började mer och mer ta formen av en krönika. mullvaden visste vad som skulle hända. men han var beredd att offra sitt liv för den sakens skull. soul var inget att skoja om.

Daniel Storey sa...

Ah, jag har inte fattat att Feist döpt om den förrän nu.

Anonym sa...

ano: naturligtvis har du rätt. the temptations. skämskudde på mig och jag ska ändra (åh alla dessa skämskuddar. elin hittar ett nytt ord och går bonanza!).
margherita: jag är lite svag för en del av hennes grejer. en del gillar jag inte alls.
mullvaden: okej
storey: jopp så är det. har svårt att avgöra vilken version jag gillar bäst.
och ano 1 och alla andra, här kommer låtlistan:
1. Grandmaster flash and the furious five - Beat street (eftersom han gillade filmen)
2. Common - Be
3. A tribe called quest - Can I kick it?
4. Gang starr - Work
5. Rocksteady crew - Hey you rocksteady crew
6. Lauryn Hill - To Zion
7. Lupe Fiasco ft Jill Scott - Daydreamin
8. Nina Simone - See Line Woman
9. Cunnilynguists - So live
10. Jay-Z - IZZO (H.O.V.A.)
11. Kanye West ft Mos Def - Two words
12. Talib Kweli - Get by
13. Jurrassic 5 - Concrete schoolyard
14. Dilated peoples - Kindness for weakness
15. Erykah Badu - On and on
16. Angie Stone - Brotha
17. Adam Tensta - Before U know it
18. The Roots ft Erykah Badu - You got me
19. Solomon Burke - None of us are free

skivan överlämnades igår med en lång skällharang från charmtrollet Elin ang. att det ju skulle vara en soulskiva först och han såg generad och tacksam ut och sa att det kunde ju inte han veta, att jag gjorde en blandskiva.
nu har han som facebookstatus "sittdansar till beat street" och skrev precis på msn att det är en "jäkligt schysst platta". mer update kommer men jag tror vi redan nu kan konstatera att jag har won him over. tack för all er hjälp!

Anonym sa...

ÅH. nu har han precis sagt att han tyckte att skivan är "skitbra". jag är SJUKT nöjd!