23 februari 2008

Ack dessa tonåringar (del ett, men blir väl förmodligen flera)

Få saker gör mig så kräkfärdig som när vuxna ska prata om hur kidsen mår och hur kidsen reagerar och gör det på ett sådant infantilt sätt att de bara bekräftar sina egna fördomar om kidsen.
För några veckor sedan såg jag Lennart Ekdahl prata med kuratorer, ungdomar och RFSU om ungdomars sexvanor. Ni vet sexvanorna som gör gällande alla tonåringar idag har analsex och gruppsex och GUD VET ALLT. Och där sitter Eva Rusz med hundögon och darrande röst och pratar om hur hemskt det är att kidsen idag har sex utan känslor och hursomhelst med vem som helst utan att sjäääälen är med och Ekdahl rynkar sin panna och ser bekymrad ut över alla de stackars tonåringar som ligger med vem som helst och som har analsex här och gruppsex där. Och där sitter två tonåringar och vittnar om att man frågar sina kompisar saker som om de har haft sex än och hetsar varandra.
Ja herregud. Jag tror varken att Eva Rusz eller Ekdahl behöver oroa sig särskilt mycket.
Jag tror att kids i alla tider frågat varandra om de legat än och satte du på henne och det gjorde man nog redan på 50-talet och är knappast ngt nytt, frisläppt, upprörande 2000-talsfenomen.
Jag tror inte att varenda tonåring av idag har gruppsex och analsex. Jag tror inte alls att det är särskilt skadligt för själen att ha sex med någon man inte har ett förhållande med och kanske inte vill träffa igen.
Eva Rusz, jag tror snarare att det är du som sitter inne med en fucking översittarmoral som passerat sitt bäst-före-datum och inte riktigt hajar hur det ser ut. Jag tror att 2000-talet kanske innebär att både tjejer och killar, men framförallt tjejer med tanke på hur det sett ut för oss förr, börjar ta ansvar för sin sexualitet och vara intresserad och road av den på ett annat sätt än förr. Att den gamla lutherska heteromonogamt missionären-sex-dogmen börjar flagna lite och att ungdomar och främst tjejer fattat att sex inte behöver innefatta återhållsamhet, monogami eller ens känslor. Att det är okej att vara friare än förr, experimentera mer än förr och helt enkelt ha kul. Flera sexrådgivare vittnar om att unga tjejer idag har mycket bättre koll på onani, hjälpmedel och är mer nyfikna och vill och vågar pröva mer grejer på deras villkor. De tillåter sig också att ligga runt mycket mer. I rapporten om ungdomars sexvanor berättas också om att kidsen idag har en mer öppen syn på homo/bisexualitet än någonsin förr och att fler vågar komma ut och i allt yngre ålder. Varför säger du ingenting om det Eva Rusz? Är det också upprörande?
Och tror inte du, Lennart Ekdahl, att för en femtonårig oskuld som inte vill ha sex än är det minst lika stressande att få larmrapporter till höger och vänster om att alla tonåringar idag knullar som kaniner med vem som helst och gör vad som helst, som att höra bästa kompisen berätta att hon har haft sex. För det är jag nämligen helt övertygad om.

4 kommentarer:

Blaim sa...

så sant så sant. gillar din blogg starkt. du skriver helt otroligt bra. funderat på att ge ut i romanform? jag köper den, helt klart ;)

elin sa...

blaim: tack så hemskt mkt. check out vulkan.se och bloggboken Always keepin' it real!

Kate sa...

Hmm...den där stressen över att alla skall veta att man inte är oskuld ligger ju över en under hela högstadiet och gymnasiet.
Det var ju ett skällsord att bli kallad oskuld!
Jag sa att jag minsann inte var oskuld men att jag inte mindes med vem och var och när..jag var jättejättefull sade jag och mina kompisar köpte det.
Ändå förlorade jag den inte förrän jag passerat tonåren, jag vet..aningen tragiskt på pappret men rätt ok ändå.. :), men min lögn blev en liten sanning då jag var jättejättefull och inte mindes mycket annat än att jag inte förstod what the fuzz was about..
Skall vi inte hellre fira att ungdomar är mer fria i sitt tänkande istället för vilka sexvanor de har?
Att de faktiskt kanske tänker sig för en gång till, åtminstone hoppas jag det med tanke på allt babbel om sex som det är överallt, innan de gör ngt som de kanske inte vill?

Eva Rusz har väl ändå passerat 50 och har säkert missionärsex var kväll men jag tycker att man kanske skall ta och byta ut henne mot ngn som är yngre och ser på sex med unga ögon utan att för den sakens skull vara galen.

elin sa...

Kate: äh tragiskt och tragiskt, det vet jag inte. jag håller helt med dig. tror att ungdomar är mer fria i sitt tänkande och jag tror att de blivit bättre på att tänka sig för, mer kritiska. jag hoppas det. och den där stressen, som sagt, är ju inget nytt fenomen.