1 oktober 2007

Min längtan, det sekundära föräldraskapet. (Ja nu barnbloggar hon IGEN)

Jomen för att jag och syster sitter där i soffan och tittar på världshistoriens sämsta TV-film på femman och är, som vanligt, världshistoriens bästa bitchsystrar av sarkasm och skratt ihop och jag säger:
- Jag vill också ha ett sånt stort stort hus ute på landet, helst amerikanska södern och sitta där i hammocken på verandan och dricka lemonad och ha massor av barn som springer omkring nedanför.
Syster går in och påpekar, naturligtvis påpekar, att du ska väl inte ha barn eller och vad är det där för konstig dröm du har, du som är citymänniska?
Jag som svarar att fick jag leva mitt liv på ett helt annat sätt, helt utan logik placera mig någonhelst annanstans, då skulle jag flytta till amerikanska södern. Äta amerikansk, fet och sockrad mat, gå upp 20 kilo, få hängpattar och jätteröv och inte tycka att det gjorde någonting utan att jag var tjock på ett härligt, vackert sätt, helt utan bantningspanik eller GI-nojor. Jag skulle bo i mitt stora hus där solen alltid sken och adoptera massor av övergivna barn som jag skulle ta hand om. Vara obegränsad kärleks-big mama med jättefamnen och älska alla mina ungar över allt annat. Steka amerikanska pannkakor med massor av lönnsirap och sylt till dem under helgmornar och se dem leka på den stora gården medan jag satt där med min lemonad och såg på och läsa godnattsagor för dem alla i min enorma säng på kvällen. Och varje söndag skulle jag ta med dem till kyrkan där det var sådär som det borde vara i kyrkan om inte det lutherska arvet av skuld, tristess och pisstråkiga, deppiga psalmer låg över oss i Sverige. Sång, glädje, dans och livsbejakande i galna gospelhymner och där skulle jag stå och svänga med jätteröven och sjunga högst och mest falskt av alla.
Så ser drömmen ut alltså och det är en av drömmarna som kommer att arkiveras under fliken Nä, ge dig, It aint gonna happen, tillsammans med drömmen om att bli världens vackraste bög och gifta mig med Peter Jöback, bli världskänd kvinnlig rappare med grymmaste texterna och flowet och drömmen om att bli dansare och göra succé med egna dansuppsättningar.

Men syster påminde mig om något. Hur jag som barn tydligen också haft en liknande dröm. Mina adoptions/fostermammadrömmar. Jag minns det också. Jag drömde sällan, nästan aldrig, om biologiska mamma pappa barn-livet. Jag drömde om att vara den härliga, kärleksfulla mamman som tog hand om barnen vars föräldrar lämnat dem, som inte hade någon. Minns hur jag tänkte att jag skulle överta föräldragården, ha hela huset fullt med ungar som jag skulle ta hand om på egen hand och göra lyckliga. Varken man eller kvinna (förvisso var jag ju inte så överdrivet insiktsfull gällande min sexualitet vid nio-tio års ålder) fanns med i bilden. Bara jag och mina övergivna barn.

Någonting som slår mig när jag läser Katrin och Alex-barnbråket är hur hon flera gånger upprepar att okej, adopterar vi kan jag tänka mig fyra barn. Eller folk som kommenterar och säger att adoptera då, för det verkar ju vara graviditet och förlossning du har svårast för. Och hur det hela tiden kommer bort, avfärdas som skämt, inget reellt alternativ ju också fortsätter det tjatas om bristningar och amningstuttar. Precis som i de böcker jag läst som handlar om ämnet, någon kan inte få barn, framstår adoption som nödalternativet, det man absolut aldrig skulle ta till om man verkligen, verkligen inte kan få biologiska barn. Precis som alla barnlösa par som kämpar år ut och år in med komplicerade, dyra och påfrestande behandlingar för att de till varje pris ska ha det där biologiska barnet.
Varken jag eller tioåriga Elin fattar. Jag är inte särskilt insatt i adoption, mer än att det ju är en lång och krävande process för att få adoptera, men är det verkligen det det handlar om? Då är ju IVF-behandling minst lika dyrt och krävande. Eller är det tanken på det dubbla ansvaret; inte bara uppfostra ett barn, utan även ett barn som kommer att tampas med frågor kring sitt ursprung, sina båda kulturer, att ha blivit övergiven som nyfödd osv? Eller är det helt enkelt så att människor så gärna vill ha sina egna gener överförda till en ny generation, se spår av sig själva i någon annans ansikte?

För mig har aldrig adoption varit ett sekundärt föräldraskap, har aldrig förstått det tänket. Att föräldrar till adoptivbarn blir några slags andra klassens föräldrar, de som misslyckades med att få normen –biologiska barn. I själva verket är det betydligt svårare och mer krävande att bli adoptivförälder. Vilket omoget blockmongo som helst kan råka ut för en trasig kondom, för att adoptera krävs utredning och godkännande. Och att få ta hand om ett barn som blivit övergivet och ge det möjligheter till en annan tillvaro med obegränsad kärlek, kämpa för att stödja barnet i dess identitetskamp och ursprungsfrågor, är inte det ett väldigt vackert föräldraskap? Är det inte i själva verket en väldigt fin och stor tanke; att dels inte sätta fler barn till en överbefolkad jord, dels ta hand om någon som biologiskt är någon annans?
Och ja, jag förstår storheten i att se sina egna drag i en ny människas ansikte, att veta att ens gener förs vidare (i och för sig ger jag inte så mycket för mina gener av psykisk sjukdom i släkten och avstår gladeligen från att sprida dem vidare till nästa stackare), men storheten ligger väl snarare i att veta att det finns en eller några människor som präglats av din uppfostran, din kärlek och sätt att behandla dem snarare än om man bär samma sorts näsa eller hudfärg.

Det är som om det äntligen slår mig att jag ju visst vill ha barn. Att jag kommer att komma till en punkt då karriären kommer kännas som tom strävan om det inte fylls med något mer. Men att jag skyr det biologiska moderskapet och alltid burit samma paniknejlivrädsla för att bli gravid och föda barn. Lika starka har nog mina drömmar om adoption alltid varit. Från de övergivna barnen vid tio års ålder fram till de senaste åren då jag inte kan släppa kärleksögonen från adopterade barn på bussar eller i parker. När jag knappt ser på andra barn knyter det sig i magen av längtan när jag ser adoptivbarnen. Skamset har jag försökt vara tyst om det (utom på fyllan, aldrig på fyllan då jag istället säger korkade saker om att utländska barn ju är mycket sötare). För det handlar inte om att de är sötare, ingen sådan bakochframvänd rasism av överdrivet förhärligande av andra kulturer och människor med annat ursprung som jag varit rädd för att det handlat om. Det handlar om att när jag ser biologiska barn ser jag en framtid jag inte vill ha, men som förväntas av mig. När jag ser adoptivbarn ser jag min längtan.

Får jag välja en framtid väljer jag en framtid då jag breakar allt vad karriär heter när längtan blir för stor. Då jag skickar in de där adoptionspapprena, även om jag gör det på egen hand (förmodligen på egen hand, möjligheterna att hitta en man som frivilligt avstår sitt biologiska faderskap känns jäkligt små och även om lagstiftningen i Sverige tillåter homoadoption gör ju som bekant andra länders lagstiftning fortfarande inte det).I framtiden står jag en lördagmorgon och steker massor med pannkakor till mina älskade adoptivungar i ett kök av skällande terriers, morgonspattiga barn och hur mycket kärlek som helst. Varken samhällets eller logikens dröm, bara min.

14 kommentarer:

Anonym sa...

det måste ju vara den finaste drömmen någonsin, och jag har drömt precis samma sak tusen gånger. jag tänker hur kärleksförfördelade de här barnen kommer bli och på ljusnande framtidsplaner. go for it!

Anonym sa...

Vet du vad... När jag första gången förstod att du inte ville ha biologiska barn, tänkte jag "Yes! High five! Då blir det ju jag som bär barnet och får föra vidare mina awesome gener i skön socialdarwinistisk nazi-anda!"

Vi är alla pinsamma ibland, no? :)

Angående familjeliv skämdes jag när jag var super-PK och sexton för att jag 1) överhuvudtaget kunde vara så säker på att jag ville ha barn, vadå könsstereotyp(isk)t, 2) ville ha biologiska barn när dom svälter i Afrika, vadå trångsynt, 3) faktiskt tyckte att bröllop lät som en asgrym ursäkt att ha världens fest och snygga kläder, vadå småborgerligt.

Idag tänker jag att det där förutsätter ett hållbart förhållande och det tror jag inte riktigt om mig själv, men jag vet ju what not to do med skilsmässobarn så jag kan nog bli en ganska fin frånskild/separerad/ensam mamma. Och mina syskon tror inte heller på långvarig tvåsamhet (vadå miljöskadade) så vi får väl flytta in tillsammans and raise a clan.

Anonym sa...

C; i will!
lsm; haha ja men jag har ju i ärlighetens namn tyckt att det varit bekvämt och skönt när jag varit tillsammans med tjejer för då slipper jag bli gravid, då kan ngn annan bära det oket. (även om män alltid säger "jag skulle bära barnet om jag kunde". ja men nu kan du ju inte det så det är väl skitsamma liksom?). när jag och den mörkhåriga planerade barn ihop var det hon som skulle föda dem och jag tyckte det var asgött.
småborgeligt bröllop har jag alltid drömt om, där är jag inte det minsta radikal.
härligt med syskonklanen, jag tror överhuvudtaget på alla barnuppfostransformer som på ngt sätt bryter normen. regnbågsfamiljer med fyra föräldrar verkar också jättefint, föräldrarna får avlastning och barnet blir älskat av fyra föräldrar.

Anonym sa...

Ja, fan vad bra det var att du inte ville föde barn. Och så gick det med det.

Men iallafall, har en kompis som ska adoptera fast hon är fertil därför att hon har migrän och depression och tar en massa mediciner hon skulle vara tvungen att sluta med för att kunna föda ett friskt barn, vilket hon inte känner att hon klarar av. Och fy fan, folk tjatar som idioter på henne och tycker hon är skitkonstig som väljer att adoptera. Blir helt sur ju. (Och ja, vadå föra vidare de här störda depressionsgenerna, det är ju ingen gåva till något barn, snarare ett evigt straff.)

Anonym sa...

kaia; jaa jag kan inte fatta det. att folk blir så jävla upprörda. hoppas hon står på sig. hehe jamen jag menar det, depressionsgenerna är inte direkt en gåva till ngt barn. ba "hej du kommer troligen ha ångest, gå ner dig i depressioner och from time to time kanske ha självmordstankar och säkerligen konstiga fobier. blame it all on mum!".

roligt att jag bara varit tillsammans med/dejtat tjejer som varit så sugna på att bli gravida. både kaia, LSM och becky har ju uttryckt hur skönt det var att jag inte ville bli gravid så ni fick föda haha.

Anonym sa...

Asså, det är ju inte så att jag vill ha bulle i ugnen imorrn liksom, och visst verkar födandet lite läskigt, jag är som sagt mest sugen på konceptet biologisk avkomma. Lite roligt att bara jag är "heja mina gener!" här - antar att det är (för att jag aldrig varit kroniskt deprimerad eller) för att jag fått höra hela livet att jag borde vara jävligt tacksam över dem ("du som har det så lätt för dig"). Man ba bra, implementera luthersk skuld över mina fucking gener också, de kunde jag ju göra mycket åt.

Minns att jag pratade med pappa om barn i lesbisk relation för ett tag sen och han tyckte att man borde föda varannat barn eftersom "att vara gravid är att fullbordas som kvinna och är något varje kvinna bör uppleva". Jag satte kaffet i vrångstrupen och skällde ut honom. Dels vet han väl förfan inte ett skit om vad det innebär att vara kvinna, dels blir det ju som upplagt för ett giftigt "mina barn, dina barn"-scenario.

Anonym sa...

lsm: men okej, vad vet din pappa om att graviditet är sättet man fullbordas som kvinna på? mig veterligen är han inte kvinna? och vad är då alla kvinnor som faktiskt inte KAN få barn? som inte vill få barn? avarter till det fantastiska FULLBORDADE KÖNET. vad är ett kön överhuvudtaget? vad är en kvinna?
*flummar ut och börjar självironisera*
flummandet åsido, det är ju exakt sånt tänk som gör mig till den obstinata skitförbannade femåringsfeministen som bara "aldrig att jag blir gravid i en värld där folk säger sånt".
bara tanken på att sitta på BVC och MVC och förlossning och allting och vara en sån där hääärlig och natuurligt och fullkomlig kvinna för jag har minsann varit gravid och fött barn jag och helt plötsligt vara genombiologisk framkallar spontanvomeringar hos mig. jag som knappt klarar av att gå till barnmorskan för att få p-piller för jag får såna panikcreeps av all biologism och naturliga kvinnan-vurmande som frodas där.
jag ska banne mig skaffa snopp (och gifta mig med peter jöback ändå).

Anna sa...

jag vill också bli bög och gifta mig med jöback!!! fast jag klarar mig utan snopp och vill gärna se mina gener föras över till nästa generation. för hur mycket sitter depression i generna egentligen, är inte det mestadels kulturell indoktrinering? jag menar, jag är samma psykfall som min mamma, min moster och mormor, men vart tog min pappas gener vägen i sådana fall?

Anonym sa...

panso; jag tror på en kombo av dem båda. gener och socialt. hursom innebär det ju att man måste föda barnet. återigen: FÖDA barnet.

Anonym sa...

Ja, det här med barn. Även om jag kan tänka mig att föda i en lesbisk relation så är det mkt mer problematiskt i en heterorelation. Speciellt skulle det ju gå hur bra som helst med en tjej som inte ville föda och var otroligt tacksam och stödjande för att jag tog på mig det, vilket jag tror att även jag skulle vara vid det omvända. det finns ju inte det valet och den överenskommelsen i en heterorelation. Där får man bara ta det, och förväntas av omgivningen att göra det utan problem. Sen har jag ju mina försörjarrollambitioner (jag vet man tänker att man inte kommer hamna i nån sån rolluppdelningsfälla, men tänk om man inte är undantaget). Fan vad det aldrig skulle funka mellan oss Elin, du med dina storslagna forskar-/författar-/genusteoretikerdrömmar. Jag med mina människorättsorganisations-/diplomat-/ministerdrömmar.

Anonym sa...

Förresten, på tal om saker man säger på fyllan i diskussioner om barnafödande, så sa jag nyligen till några bekanta att det aldrig kan bli nåt på längre sikt med killen jag dejtar pga av att han jobbar med småbarn, och säkert skulle vara mkt bättre förälder än jag, och att vi därför aldrig skulle kunna ha barn ihop för att jag skulle känna mig otillräcklig som mamma. Det är inte ok att uttrycka nåt sånt när man dejtat någon i några veckor, och speciellt inte när man är medveten feminist/genusvetare, men sånt panikar jag över...

Anonym sa...

becky: OH DARLING. jag ringer dig i veckan också kan vi prata om karriärambitioner, våra män och framtida (icke)-barn. sånt panikar jag också över...

Tina sa...

så länge jag kan minnas har jag tänkt att det får bli ett adopterat barn nån gång i framtiden. inspirerad av min barndomsbästis från sri lanka. o fördjupad genom övertygelsen i att barn inte kan skapas i min kropp. överbefolkningen av världen har gett politiska skäl. dessutom har själva tanken på att jag skulle kunna släppa någon så nära att de skulle få bo med mig fått mig att tänka att särbo är enda alternativet.

men min tidigare plan delar nu plats med alternativen sambo och biologiskt barn. i mitt fall en positiv öppning. för mig personligen känns det positivt, liksom hoppfullt. mest med tanke på det sista jag skrev ovan. men, vi får se.

Anonym sa...

signe; ja jag förstår att det känns positivt och hoppfullt då.