6 september 2007

Mina verkliga hjältinnor (eller hur jag slutade ängslas och började älska min brist på perfektion)

Av min barndoms mamma minns jag jättemycket och lite vill jag berätta. Men jag minns den mamma som jag älskade mest. Knäppismorsan. Jag minns det alldeles särskilt nu när jag märker hur jag även ärvt detta drag av alla ärvda drag hos henne. Knäppismorsan var hon som kom hem efter en föreläsning, lunchmöte eller liknande och skrek nu har jag varit normal en hel dag, nu orkar jag inte mer! Strax därefter var den respektabla kavajen och långkjolen borta, läppstiftet utsmetat. Ersatt av oborstat hår och håliga långkalsonger. Den respektabla kvinnan lika långt borta, ersatt av knäppismorsan som drog bajsskämt, spelade TV-spel, svor som en borstbindare och fuldansade i vardagsrummet.
- Men åhh mamma, suckade vi fast vi i smyg skrattade och älskade henne mest just så.

Men jag blev väl vuxen och glömde bort just det där med mammas behov av att inte vara en respektabel kvinna, utan allt annat än just det. Bestämde mig för att själv bli det, en perfekt spegelbild av idealkvinnan. Så jag bantade och stylade och lagade näringsrik GI-mat och slutade röka och följde modet och tränade regelbundet och konverserade och diskuterade i lågmäld ton dagsaktuella frågor och skötte om hemmet och använde matchande underkläder och tog VG på varje tenta och var tyst och respektabel och skötsam på det stora hela. Ett riktigt praktexemplar av en fin och duktig, respektabel ung kvinna.
Det var inte bara det att det var sanslöst tråkigt, det var också faktumet att inuti rasade en ångest och frustration och kanske framförallt en rädsla. Har du skapat något måste du arbeta för att bibehålla det. Har du dessutom skapat något som liknas perfektion, d.v.s. en ren illusion, måste du arbeta ännu hårdare. Alltid denna rädsla för att råka ramla offentligt, inte hinna träna, säga något pinsamt, bli för full, ta för mycket plats, vara för gåpåig, svara fel på en tenta, vara fult sminkad, ha fel kläder, göra någon ledsen, vara dålig flickvän eller något av allt det andra som är mänskligt. Alltid denna totala skam när något av det inträffade.

Sedan började jag omvärdera. Ändrade riktningar och blev lite fri. Gick upp några kilon, blev lite fullare, glömde bort att sminka mig och började istället växa. Hittade en grund hos människor att sluta leva upp till min egen illusion inför.
Men bakslag kommer alltid och de gjorde de väl i den alltför nära dåtiden då jag började upptäcka idealkvinnor omkring mig. De som blev älskade, beundrade och punktmarkerade min egen brist på svalt konverserande röst, snyggt smink och kvinnlighet.
- Fy vilken dålig Kvinna du är, väste någonting inuti mig, du är ju inte perfekt någonstans.

Att jag kom ur det handlar som vanligt om samverkande faktorer.
För det första vinner man fett med självrespekt, tillit och självförtroende på att känna sig riktigt ensam, ful, ratad och dålig och ta sig ur de känslorna på egen hand. Inte genom att bekräftelsejaga bort dem utan istället konfrontera dem. Tvinga sig själv att leva i dem och sin ensamhet ett tag.
För det andra fanns min extended family där. Min älskade extrafamilj, de där som jag fann mig själv kunna vara lika mycket mig själv med som knäppismorsan med sin familj. De som bara tog mig och tar mig precis som jag är, oavsett jag fulbölar till The Boss eller kallar dem för bitches and hoes.
Det är tack vare dem jag gjort upp med illusionen om idealkvinnan igen. Som när jag precis blivit tillsammans med mannen och fortfarande försöker vara ljuv och bedårande och möter vännen helt förstörd för att det har tagit så mycket på krafterna att försöka verka kvinnlig och normal en hel helg. Sen ägnar vi dagen åt att robotdansa, bitcha och fylleimitera varandra.
Som när jag sitter på uteserveringen till Cafe con leche och Rådjursögon går förbi och jag tänker att jag ska vara lite cool och bara snyggvinka slött bakom min latte. Sträcker mig fram mot vännen bredvid mig och stolen faller och jag med den rakt ner i asfalten med huvudet före. Vännen som skrattar kärleksfullt tillsammans med mig åt faktumet att jag i min coolhet inför mitt ex nya fling istället faller handlöst på en uteservering, Elin du ÄR Bridget Jones!
Som när jag sitter i ett femtimmarsseminarium om vetenskapsteori och försöker respektabelt redogöra för mina erfarenheter av begreppsanalys och min enda tanke är att tack och lov att jag ska träffa några av vännerna ikväll och få vara mig själv igen för nu orkar jag snart inte låtsas vara normal längre.

Jo, det kommer bakslag och ja, jag får fortfarande fulcreeps och jämförelsenoja av alla perfekta idealkvinnor därute. Men då tänker jag på mina brudar för de är mina verkliga hjältinnor och förebilder. De som är lika pinsamt operfekta som jag är. Som, precis som jag, drar misslyckade skämt vid fel tillfälle, diskuterar sina bajsvanor, vräker ur sig politiska inkorrektheter, fyllesjunger, däckar på krogtoaletter, hörs och syns för mycket, råkar ramla offentligt, nördar över töntiga saker, gapar hellre än att svalt konversera. Då tänker jag på när jag älskade min mamma som mest. Knappast som den respektabla kvinnan i kavaj eller präktiga mamman med bullbak och strukna gardiner, utan just den mamman som satt i trasiga långkalsonger med en snus under läppen och skrek pitten arslet fisen så att det ekade mellan gårdarna när hon halkade på ett bananskal i Mariocart.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ÄLSKAR nya layouten! Åh! HOT! Och vad ÄR det för font du har använt på rubriken? Jag ctrl+u:ar för att viewa sourcen och letar i css:et (okej, SOMEONE's obsessed) och hittar inget annat än gamla Trebuchet - är den så vacker i versaler? Är det ett tema eller har du mekat själv?

Apropå sånt, en utseendemässig sak jag tänkt på länge med din blogg är apostrofen efter keepin. Jag skulle SÅ föredra ' istället för ´ ... är du med mig? Sitter på samma tanget som *

Elin sa...

hahaha tack. och ja jag är med dig, visste bara inte hur jag hittade en sådan på tangentbordet.

Anonym sa...

ja oj, jag trodde att jag hade kommit fel först...MEN JÄTTEFINT!

Och framförallt, jättefint inlägg.. Jag älskar också vår skränighet.
Stora Kramar!

Anonym sa...

SÅ SNYGG LAYOUTEN BLEV ALLTSÅ! har du gjort den själv?

Anonym sa...

tack tack, jag är själv så nöjd att jag nästan börjar onanera varje gång jag går in på bloggen.
jessica; nej jag fick lite hjälp av blogger.

Anonym sa...

för övrigt satt jag och pillade med layouten mellan kl halv tre och halv fem inatt/imorse. fethög nördvarning på det liksom.

Anonym sa...

asså, nu har jag börjat hajpa den här bloggen nästintill farligt mycket. men fan, jag älskar den. du får ursäkta att jag är totalt onyanserad i mina kommentarer, men jag känner mig liksom överkörd varje gång jag läst nåt. på en jävlit bra sätt. som jag så många gånger tänkt och en gång sagt; du inspirerar. du är också en hjältinna. just nu min.

(och den nya layouten är fet).

Anonym sa...

jojo; tack tack tack. överkörd på bra sätt är en fin komplimang.

sara sa...

Stämmer in i hyllningskören- ett mycket bra inlägg! Känner igen mig i att faktiskt hitta hem som den som inte alls är perfekt, och gilla det. Jag tror faktiskt att folk i allmänhet också tycker mer om andra som är lite galna ibland, gör bort sig och skriker för högt. Det är det som gör oss mänskliga liksom.

Anonym sa...

sara: word på det. det är skönt med folk som vågar vara mänskliga och ju fler som är det, desto fler vågar osv. också kanske vi går runt allihop och är oss själva och perfekta ändå tillslut. vore inte det skönt?
*hippie*

Anonym sa...

Åh elin, fint inlägg! du bara måste ta med dig de andra och komma upp till sthlm snart för lite fyllesång, offentligt ramlande, nörderier och däckande på krogtoaletter. jag kan till och med stå ut med lite bajshumor, bara ni kommer hit snart! jag lever mitt liv alldeles för korrekt här, bryr mig alldeles för mkt om vad folk tycker, hör väl till sthlmskulturen i guess.. puss becky

Anonym sa...

rebecka: ja, det är dags att ta lite göteborgskänsla till stiff-sthlm, helt klart.