14 september 2009

Unga tjejer och sexvanor på nätet

I förmiddags hörde Aftonbladet Debatt av sig och undrade om jag kunde skriva någonting om ungdomars sexvanor på nätet, med anledning av Ungdomsstyrelsens rapport som läggs fram idag.
Det kunde jag.

8 kommentarer:

Nicklas Foresti sa...

Hej Elin.

Jag tycker att det du skrev blev riktigt bra dessutom.

Personligen är jag uppvuxen mitt i glappet mellan de här föräldrarna som tycker att internet verkar vara så farligt och ungarna som mer eller mindre är cybernetiska varelser.

Jag tror att det är en tidsfråga innan skolan ska börja lägga sig i och peta och lära ut hur man har web cam-sex, det skulle införa en nu, pinsam dimension till sexualundervisningen i skolan.

Men tråkigt nog tror jag skälet till att unga tjejer har blivit bra på att ta hand om sig själva är att de har tvingats till det eftersom färre och färre finns där för dem. Och förre lär det bli i framtiden med "satsa på dig själv-politiken" som råder nu. 80 miljarder i skattesänkningar kommer snart att slå som en tsunami och drabba unga och gamla hårdast.

Vänliga hälsningar

Nicklas Foresti

Göteborg.

Maria sa...

Jag tycker att det är intressant att flera upprörda kommentatorer på Aftonbladet pratar om 13-14-åringar som behöver skyddas, trots att undersökningen det hela började i handlar till stor del om myndiga personer.

John sa...

Jag undrar om den fysiska sexförsäljningen minskar i samma mån som den ökar via kameran?

Jag hoppas det. Vad tror andra?

Emma sa...

Bra där! Håller helt med dig om att vi faktiskt måste utgå från att unga människor/kvinnor kan ta ansvar för sin egen sexualitet.

Jag brukar tänka på det där experimentet de gjort med t ex matteprov: Om man innan provet säger att kvinnor brukar få sämre resultat, då får kvinnorna också sämre resultat. Om man däremot inte säger någonting om saken får män och kvinnor samma resultat. När det gäller sex och sexualitet är det enda unga kvinnor får höra att de "ställt upp på", "låtit sig övertalas att", eller att de på olika sätt anses som offer för omständigheterna, helt inkapabla att fatta sina egna beslut - det är klart att det inte är världens bästa inträdesbiljett till sexlivet.

Agnes sa...

Emma: Bra parallell! Jag tänker på hur min kära far oroade sig när jag var ung tonåring och skaffade min första pojkvän. Han ville inte att jag skulle "råka ut" för saker jag inte var redo och mogen för. Han visste hur tonårskillar tänker, sa han. Jag svarade att han inte vet hur tonårstjejer tänker, och fick visst medhåll från mamma.

Nu tror säkert jag att jag kommer resonera som han när jag själv får barn och nöjer mig med att konstatera att de första fyra åren av min sexuellt aktiva period var bland de bästa.

Emma sa...

Jo, man har fått höra sin beskärda del av "killar vill bara en sak" medan man själv försökte få ordning på kåthormormerna tillräckligt mycket för att kunna plugga. :)

Sara sa...

Hej jag håller på att analysera din artikel och undrar lite varför aftonbladet valde just dig till att skriva denna artikel? Sen undrar jag vem du riktar artikeln mot? Får en känsla att den riktas mot äldre människor?

Elin sa...

Sara: Varför de valde mig får du egentligen fråga dem om, men jag antar att de tyckte att det var ett ämne som passar mig utifrån det som jag tidigare har skrivit om sexualpolitik och unga.
Förfrågan gällde att just rikta den till vuxna som oroar sig över ungas sexvanor på Internet.