16 december 2009

This is what democracy looks like - en vittnesberättelse

Jag inledde det här decenniet med att demonstrera i Göteborg under EU-toppmötet. Mitt förtroende för demokratin, och friheten att demonstrera och protestera, fick en mycket allvarlig knäck den junihelgen. Under klimatmötet i Köpenhamn har polisen uppvisat ännu större brutalitet. Vi avslutar decenniet minst lika illa som det inleddes.
Flera av mina vänner var där. Det här är deras vittnesmål, som också lämnats in till den danska organisation som samlar in berättelser om polisbrutalitet och arresteringar under mötet. Hittills har de fått in cirka 600 vittnesmål.

Vi heter Siri Sandin, Anton Törnberg, Viktoria Wiklander och Olof Öhrn och deltog, tillsammans med Siris föräldrar, i den del av demonstrationen som arresterades på Ambarbogade under den stora demonstrationen på lördagen 12/12-09.
Vi deltog som privatpersoner, inte aktiva i någon organisation och gick tillsammans med en stor blandning av människor i alla åldrar, mycket få av dem hade någon maskering.
Plötsligt, och till synes utan anledning, blockerade polisen gatan. Siris föräldrar hade chansen att fly ut ur området tidigt genom att prata med några av polisen. Men nästan alla andra, inklusive oss, fick inte tillåtelse att lämna området och greps därefter utan anledning (de vägrade säga något då vi frågade dem).
Vi vet inte den exakta tidpunkten för gripandet, men det är samtidigt som alla andra, ungefär 14,30 förmodligen. Siri fick sitta på marken i flera timmar och blev så kall att hon inte kunde stå upp. Hon fick så småningom en panikattack och hade turen att kunna åka med en ambulans, andra människor i liknande situationer hade inte samma tur. Folk svimmade, kräktes, låg i sina egna spyor och kissade på sig då de förvägrades gå på toa. En kille låg avsvimmad i en timme innan han fick hjälp. Stämningen var mycket obehaglig och de som ställde sig upp för att de inte klarade av att sitta ner trycktes brutalt ner igen. Viktoria och Olof fick stanna bakbundna på den iskalla trottoaren i mycket obekväma ställningar under mer än 4 timmar och Olof transporterades därefter till häktet (som en av poliserna kallade "Danmarks Guantanamo") där han tvingades sitta i samma outhärdliga ställning i ytterligare flera timmar, fortfarande utan mat, vatten eller tillgång till toalett.
Det gör fruktansvärt ont att sitta framåtböjd, bakbunden i precis samma ställning på iskall mark i så många timmar. Viktoria fick en möjlighet gå på toaletten och fick, efter tiden på trottoaren, sitta i en buss i 2 timmar till, fortfarande i handfängsel. De är sjuka nu (14/12) och Siri har hög feber.
Anton transporterades med buss i ca 1,5-2 timmar. Ingen i bussen fick gå på toaletten och vi fick heller inte tillgång till vatten. Vissa människor kissade på sig och fick panik. De drogs ut ur bussen, varpå flera poliser satt sig på dem med knäna på ryggen och tvingade dem att stanna på marken och skrek på dem. Poliserna vägrade att svara på några frågor eller ens titta på oss, trots att vi upprepade gånger sa till dem att det är olagligt och mot de mänskliga rättigheterna att neka oss de mest grundläggande behov, såsom toalett och vatten. De som var mest högljudda drogs ut ur bussen i ca 5-10 minuter och kom tillbaka med vita ansikten och sa inte ett ord. Känslan var att de ville skrämma oss till tystnad och polisen sade vid flera tillfällen att de "visste att vi var oskyldiga" men detta ändrades under dagen till att de "visste vi alla skyldiga" och att "vi inte var välkomna till Danmark".

Efter att de tog in oss i klimatfängelset i Valby fick vi sitta på golvet, fortfarande bakbundna. De fortsatte att neka oss vatten eller toalett. Anton lyckades få loss händerna och ge några människor vatten innan polisen såg det. Efter ca 1-1,5 timmar hamnade Anton i en liten cell/bur på runt 8-10 m2 med ca 13-14 personer i varje cell. Folk var mycket högljudda och protesterade och för att straffa dem tog polisen bort alla filtar och de få tunna liggunderlag som fanns (2-3 i varje cell) och även bänkarna, så vi fick sitta på cementgolvet.
Efter en stund stormade polisen in i cellen, använde pepparspray och drog våldsamt ut folk och tryckte in oss i olika celler. Vissa människor blev pepparsprayade trots att de inte agerade våldsamt alls och en del människor var tvungna att bära plasthandfängsel under hela tiden i burarna. De använde också hundar för att skrämma oss. En medelålders kvinna attackerades av flera poliser som satt på henne och band henne, av lukten att döma använde de även pepparspray, men det var svårt att se eftersom de blockerade vår insyn.

Vid denna tid fick flesta gå på toaletten, även om vi fick vänta ett bra tag innan de lät oss gå. Anton fick också vatten och en liten smörgås efter ett tag. (Smörgåsen hade dock endast köttpålägg och de som inte kunde/ville äta det fick inget annat). En kille som delade samma cell som Anton nekades även tillgång till hans livsnödvändiga medicin.

Siri släpptes från Valbyfängelset för att få träffa en läkare efter 6 timmar. Hon kördes därefter till sjukhus. Viktoria och Olof släpptes runt 22,00 och 23.00 på grund av bristande utrymme inuti Valbyfängelset. Polisen sa till Olof ungefär en timme innan han släpptes, att han var fri att gå, men de höll ändå kvar honom en timme inne i bussen efteråt.

Vid ungefär 02,25 släppte de Anton, bland de sista. Strax före det släckte de alla lampor och kom mot oss med ficklampor, varför vi trodde att de skulle misshandla oss. Vi vet inte om detta bara var en olyckshändelse.
När vi släpptes, efter exakt 12 timmar i häkte, var vi fortfarande inte fria att gå utan tvingades istället kvar i bussarna i ca 20 minuter innan de släppte av oss. Ingen fick ens stå upp, så vi kan inte påstå att vi kände oss särskilt fria (Därför tycks de ha passerat 12 timmars-gränsen för hur länge de får häkta oskyldiga). Därefter släppte de av oss vid någon station utanför stan och det tog oss ungefär 1,5-2 timmar att komma hem, eftersom det gick mycket få bussar eller tåg och vi inte riktigt visste var vi var.

Flera gånger i häktet bad Anton om att få ringa ett samtal, eftersom han var orolig för Siri, Olof och Viktoria, men polisen vägrade och skrattade bara.

Vi beslutade att åka tillbaka till Sverige tidigt på söndagen, trots att vi planerat att stanna för fler demonstrationer. Polisen hotade oss vid flera tillfällen i häktet och sa att "detta är vad som händer när ni demonstrerar" och att "ni inte är välkomna till Danmark". Det kändes som det inte var värt att stanna, vi var alla rädda och mår dåligt av det som hände.
Vi anser att vi agerade precis som vi tycker att alla bör, dvs att protestera mot klimatförändringar och för ett hållbart samhälle. För detta blev vi tillsammans med nästan 1000 andra oskyldiga straffade, förödmjukade och utsatta för mycket smärtsamma behandlingar som förmodligen enligt internationella bestämmelser skulle klassas som en form av tortyr. Vi förnekades helt grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter, såsom rätten att demonstrera och rätten till yttrandefrihet. Denna typ av behandling upplever vi är ett allvarligt hot mot ett demokratiskt samhälle.

Vänliga hälsningar

Anton Törnberg, Siri Sandin, Viktoria Viklander, Olof Öhrn

43 kommentarer:

Johannka sa...

Fy fan, jag börjar grina.

Wighar sa...

Detta är ju skandalöst...

Per sa...

Stenkastarna är det största hotet mot vår demokrati.

Hade fredliga demonstranter instinktivt gnällt på Stenkastarna istället för att gnälla på polisen hade vägen mot yttrandefrihet i vårt samhälle varit rakare.

christina sa...

fy helvete. fy fan. blodet kokar.

Nisha sa...

Per, du är ju rolig. "Vi drar ner till Köpenhamn där världens ledare avgör jordens framtid för att visa vad vi tycker! Ja! Och när vi väl är där demonstrerar vi i stället mot de andra som demonstrerar! Ja!"
Puckat, rent ut sagt.

Johan Andersson sa...

"Plötsligt, och till synes utan anledning, blockerade polisen gatan"
Låter ju som om man skulle behöva höra fler personers åsikt om det där.

Lite mat, lite vatten, lite kyla, ingen toalett under totalt 12 timmar och folk svimmar, spyr och kissar på sig? Vilka överlevare... Lite pinsamt måste jag säga.

"Nekades även tillgång till hans livsnödvändiga medicin"
Höll de igen munnen eller hade han glömt den livsviktiga medicinen hemma? Tabletter går utmärkt att ta utan vatten.

"...protestera mot klimatförändringar och för ett hållbart samhälle"
Klimatmötet hålls just för att få en förändring för miljön, det behöver ni inte gå runt på danska gator för. Mötet har redan visat att de insett allvaret och de mål som sätts upp är hårdare än någonsin. Vad kräver du/ni? Nollutsläpp januari 2010?

"...utsatta för mycket smärtsamma behandlingar som förmodligen enligt internationella bestämmelser skulle klassas som en form av tortyr"
Wow, här har vi verkligen starka belägg.

Och, det var ju förfärligt att det inte fanns ett vegetariskt alternativ i cellen. Plocka bort pålägget då, köttet smittar inte av sig, vet du.

Anonym sa...

Ärligt talat så ligger ju faktiskt problemet ursprungligen bland demonstranterna. Massa vänsterdrägg som kastar sten och som inte har mycket annat än luft i skallen. Sen kan man tycka att polisens ingripande är aningen overkill, men det är enligt mig något man som demonstrant väl kunde räkna ut redan innan man for dit. Tror inte att danskarna var så sugna på att skapa ett Göteborg Redux och inte heller att de griper folk utan anledning. Hur många har blivit gripna? Några hundra? Hur många demonstranter finns det totalt i staden?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Den danska polisen har själv uppgivit att en stor majoritet av de gripanden som gjorts varit så kallade administrativa gripanden, där inga brott begåtts. Jag har väldigt liten sympati för stenkastare, särskilt i den här sortens breda familjedemonstrationer, men det har knappt skett något sådant heller. Däremot har polisen, enligt det här och många andra vittnesmål, utnyttjat de extrema och odemokratiska befogenheter de fick inför mötet. Det handlar väl inte om att man skulle dö av att inte få dricka vatten eller gå på toaletten på 12 timmar, men vi brukar i allmänhet i fria demokratiska stater inte dra gränsen vid att våldsmonopolet får behandla oss hur som helst så länge vi inte dör av det (något som iofs polisen inte heller alltid lever upp till).

Grovt Initiativ sa...

Per, Anonym, ni förväxlar saker. Behandlingen i arresten är ovärdigt ett demokratiskt samhälle helt oavsett om varenda kotte varit stenkastare. Det är fullt möjligt att reagera på detta även som fan av lymmelpaketet.

Betto sa...

Per, Johan Andersson och Anonym: Jag skräms av er enögdhet. Även om ni uppenbarligen inte håller med demonstratnterna i deras åsikter så måste man väl ändå kunna fördöma övervåld och övergrepp? Själv är jag skeptisk till delar av den yttersta vänstern men trots det kan jag aldrig tycka att det är okej att polisen låter människor sitta handfängslade så länge eller inte tillåtas gå på toaletten.

Hur polisen agerar säger en hel del om vårt samhälle och därför är det enligt mig aldrig acceptabelt att ta till sådan här metoder. Jag är inte särskilt förtjust i våldsamma fotbollssupportrar heller, men eftersom jag kan hålla två tankar i huvudet samtidigt kan jag i samma ögonblick jag säger det också kritisera polisen och en del av deras metoder för att stoppa den typen av våld.

Överbrutala poliser är överbrutala poliser, vem det än drabbar.

Marius sa...

De grep cirka 1 000 demonstranter. Ungefär tre personer blev i slutändan anklagade för något, tror jag.
"Aningen overkill" hur menar du då?

Daniel sa...

Det är helt meninglöst att försöka övertyga män som "Anonym" om polisbrutalitens existens. De bryr sig inte och vägrar se.

De är den typen av människa som gärna ser att samhället slår ner hårt på imaginära och faktiska orosmoment även om oskydliga drabbas. I deras tankevärld är man medskydlig till de autonomas sabotage om man deltar i samma demonstrationståg som dem och man får skylla sig själv om man får ryggen piskad av batonger.

De är den typen av människa som gärna ser att utbyggt övervakningssamhälle och motiverar det med att de själva inte "har någonting att dölja".

De är den typen av människa som mer än gärna växlar in demonstrations- och mötesfriheten (hey, de deltar ju ändå aldrig några politiska sammankomster!) mot ordning och reda så att de slipper bli störda av det gapande packet när de ska till Systembolaget på lördagsförmiddagen.

viktoria sa...

johan andersson: missar du poängen med flit? detta är ett allvarligt ingrepp på vår demokrati. vi blev arresterade på grund av att vi uttryckte våra åsikter i en helt laglig demonstration, har vi inte rätten att visa våra åsikter på gatorna så har vi ingen demokrati.

och tydligen hade du klarat av situationen bättre, men av bli frihetsberövad utan att ha en aning om varför, trots att du vet att du inte gjort något fel och sedan bli ignorerad av poliserna när du sitter i en omänsklig ställning, fryser och inte har någon aning om när detta ska ta slut är ingen lätt match, när sen människor får panik och gråter och ligger ned på gatorna runt omkring en är det inte helt lätt att hålla modet uppe. menar du verkligen dessutom att polisen har rätt att behandla oskyldiga människor på det sättet, är det ett bra rättssystem? jag skulle svara nej.

ärligt talat verkar du inte ge mycket för människans rätt att uttrycka sin åsikt och det är tråkigt att du inte inser det viktiga i det, speciellt i en så viktig fråga som hur vi ska lösa våra miljöproblem, ska vi lämna hela ansvaret till obama?

jag var där för att trycka på att marknaden inte kommer lösa våra miljöproblem och den åsikten står jag för och jag vill ha min rätt att säga det högt.

Anonym sa...

Det gäller ju att inte beblanda sig med fel människor.

Sitter jag och festar med yrkeskriminella och polisen gör ett tillslag så åker jag in, utan att tveka. Så är det med när man demonstrera. Så länge det finns element som bryter emot lagen så finns risken att åka in om man är på fel plats.

Dansk polis har varit mycket tydliga med att de är ett fåtal och måste hantera gripande på annat vis än normalt. Det har alla organisationer som åkt dit med informerat sina medlemmar.

Vad jag är skrämd av är tramset att kalla detta för tortyr. Det finns massa i denna textmassa som är så fel att jag inte orkar argumentera emot det. För då blir det inte mycket kvar. Åk gärna till en diktatur och upplev tortyr. Då kommer ni inte använda uttrycket så lättvindigt.

Danmark har för få poliser för att hantera COP15 korrekt. Det har varit känt hela tiden. Sluta att förstöra miljön med onödiga resor och förändra i närmiljön. Demonstrationer har inte gett ett enda de senaste 20 åren. Det finns bättre kanaler. Som är miljövänliga.

Ali Esbati sa...

Man kan väl säga att ”Johan Andersson” illustrerar demokratins och rättsstatens framtid, om man inte kämpar för dem – till exempel genom att protestera mot behandlingen av människor i Köpenhamn och genom att på olika sätt begränsa det inflytande som ”Johan Andersson” får på samhällsutvecklingen.

Ur inlägget kan man alltså utläsa att ”Johan Andersson” önskar sig ett samhälle där

- man måste kunna räkna med att nekas mat, vatten, värme och toalettbesök så länge det inte leder till döden (medvetslöshet måste man räkna med i en demokratisk rättsstat+)

- man inte kan räkna med att ordningsmakten tar hänsyn till ens medicinska behov (i en demokratisk rättsstat+ är man bara fullvärdig medborgare om man inte tar mediciner)

- man måste räkna med att utsättas för våld och godtyckligt frihetsberövande om man önskar utöva sina demokratiska rättigheter på annat sätt än det myndigheterna för tillfället uppfattar som behagligt, och helst varken före, under eller efter det att beslut ska fattas av valda och icke-valda representanter i den demokratiska rättsstaten+.

- man omdefinierar tortyr så att det som den demokratiska rättsstaten+ för tillfället önskar utsätta medborgarna för inte faller innanför definitionen, även om det skulle innebära brott mot internationella konventioner som den demokratiska rättsstaten+ har undertecknat men naturligtvis inte måste följa, eftersom den är demokratisk och en rättsstat+ därtill.

- man så länge det finns någon som får naglar utdragna i länder som inte är demokratiska rättsstater (även om detta i och för sig kan utövas av agenter från demokratiska rättsstater+., men det tar vi en annan gång), måste acceptera isolering, hot och våld i fängslat tillstånd, stresspositioner, fysisk och psykisk misshandel av minderåriga)

Som medborgare har man ett val.

Unknown sa...

Ok, många förvirrade kommentarer här. Märks att ni inte var på plats och såg vad som hände. Angående han som nekades medicin är det svårt att ta medicin med bakbundna händer och man får heller inte inte ta med några saker in i cellerna, medicin inkluderat.

Någon kastade iväg nån flaskor mot polisen, folk sa till dem direkt och det upphörde. Stenkastningen och det andra som nämnts i media skedde inte i närheten av säckningen eller vid samma tidpunkt. Några flaskor på en polisbil är korkat och onödigt, men att ens jämföra det med att på detta vis straffa nästan 1000 oskyldiga människor är absurd. Minns att endast 3-4 är misstänka för brott, det är ingen, inte ens polisen, som påstår att de andra
99% har gjort något annat än att försöka uttrycka en åsikt om klimatpolitiken.

Får man skylla sig själv om man blir gripen för att man går i en demonstration och någon,
999 personer längre bort i demonstrationen, kastar en flaska?

Johan Andersson: Du har en fruktansvärd människosyn. Du verkar inte tycka att polisens behandlande av oskyldiga människor var problematiskt. Eftersom du inte verkar bry dig om att org. som Greenpeace och Amnesty anmält polisen för brott mot mänskliga rättigheter och tortyr skulle jag vilja att du gör mig en tjänst. Nu när du nyttjat din yttrandefrihet på denna blogg, gå ut i minusgrader, be nån hårt bakbinda dina händer och sätt dig blixtstilla i obekväm ställning på den bara trottoaren utan vatten eller toa i upp till 6 timmar.

Därefter går in och låser in dig ytterligare 6 timmar i garderoben, helst tillsammans med en aggressiv hund och med chili o ögonen. Du får äta en liten torr macka utan smör på.

När du gjort detta och fortfarande menar att det inte är en form av tortyr lovar jag att lyssna på dig.

Annars ser jag ingen anledning att ens bevärdiga dig med ett mer utförligt svar.

nej, jag är inte vänsterextrimist sa...

"Ärligt talat är problemet att vi bestämt att man inte får tycka annorlunda än staten"
och att demonstranter ses som "stenkastande huliganer"....

poliser med hundar och stripes för händer gör att man blir mer stressad än att sitta på gatan i 12 timmar. Fast det vet nog kommentatorerna. Dom vill bara att vi inte ska protestera, vi som tycker något som inte är staten och pk.

Mer 12 arresteringar åt polisen s löses allt. Förresten, låt oss ta bort mötesfriheten också. Om man möts kan man ju vara emot saker. Och det vill vi ju inte.

Second Opinion sa...

Hej,

Niklas Hill har skrivit om den svenska mediebilden av det som hände kontra hur det faktiskt såg ut.

Ni kan läsa den artikeln här:
http://www.second-opinion.se/so/view/919

Péter sa...

Anonym. Att demonstrera är en grundläggande mänsklig rättighet, oavsett om man är höger eller vänster, oavsett vad man har i skallen. För att frihetsberöva någon ska det finnas giltiga skäl. Det kan förstås finnas i såna här sammanhang. Och om någon har kastat sten eller varit våldsam på annat sätt, ska det givetvis prövas i rättegång. Men att bestraffa människor (med våld, hot och hån) som uppenbarligen inte är misstänkta för något särskilt är lite väl magstarkt, tycker inte du det?

Johan Andersson: Föreställ dig att ett gäng poliser håller fast dig. Du får handfängsel och tillåts inte resa dig upp. Det är minusgrader. Timmarna går. Du tillåts inte dricka eller gå på toaletten. Du vet inte vad du är misstänkt för eller vad polisen tänker göra med dig. De skriker åt dig och tar i ordentligt när du försöker resa dig och de tvingar dig att sätta dig igen. Du flyttas till ett häkte med burar, där du blir pepparsprayad i ansiktet. Efter 12 timmar blir du dumpad på okänd plats. Hur trevligt är det? Hur rättvist är det? Om du inte hade huvudet så långt upp i arslet skulle du fatta att det är en skam för en demokratisk stat att behandla demonstranter på det viset. Att det sedan finns värre plågor i världen gör det inte det minsta bättre.

Isak Gerson sa...

Jag känner att jag missade något. Jag hade inte råd att åka till Köpenhamn. Lite pinsamt för mig som bor i Lund. Men jag ska försöka vara där nästa gång demonstrationsrätten sätts på spel.

Och nej, jag är varken vänster eller anarkist. Jag är liberal. Just därför är demonstrationsrätten och rättssäkerhet så viktigt för mig.

Unknown sa...

Härligt isak Gerson! En konsekvent liberal! Sådana har det inte kryllat av i bloggar och ledare de senaste dagarna. (se ex http://magnusandersson.blogspot.com/2009/12/oka-trycket-i-kopenhamn.html eller ) Det tycks som att liberalerna i allmänhet tycks ha glömt bort "den lilla" människan som de annars påstår sig värna om till förmån för att hylla massarresteringar av oskyldiga, grava inskränkningar av yttrandefriheten och kollektiv bestraffning. (att behandla människor på detta vis handlar inte om "adminstrativ omhändertagande", det handlar om att straffa, och detta utan ens misstanke eller tillstymmelse till bevis.)

Alltså mycket trevligt att åtminstone hitta EN liberal som försvarar yttrandefriheten, det är kanske nåt att lära sig av Johan Andersson?

Anonym sa...

Oj, oj, oj... Fy fan, säger jag bara.

Sånt här gör mig riktigt upprörd.

Men värre än polisens övergrepp är nog idioter som "Per" och "Johan Andersson" - nyttiga idioter som är de första att anmäla sig till tjänst i en fascistisk diktatur.

Det är en odiskutabel rättighet i en demokrati att få yttra sig, enskilt eller i grupp, och att delta i politiska/ideologiska demonstrationer av olika slag.

Att polisen arresterar över 900 personer, och sedan i flera timmar praktiserar utstuderad skrämseltaktik mot helt oskyldiga människor, är så upprörande att jag saknar ord.

Hur ska vi kunna känna någon respekt för lag och ordning när de som är satta att upprätthålla lagen i praktiken spottar på den, våldför sig på den?

Det är en skandal, varken mer eller mindre.

David sa...

Johan Andersson ditt uttalande:
"Vilka överlevare... Lite pinsamt måste jag säga."
Är inte det exakt den sortens elitism som brukar föregå fascism? Mellan raderna på det du säger så kan jag inte låta bli att läsa ut att du vill ha ett odemokratiskt samhälle. Men det har vi inte nu och därav har polisen agerat olagligt. Ja det finns faktiskt lagar mot sånt.

Anders_S sa...

Nej, polsien var inte brutalare i Köpenhamn än i Göteborg. Vi var 78 personer på Schllerska som hölls udner vidrigare omständigheter än det som beskriv i artikeln.

3 personer sköts av polisen i Göteborg, varav en kunde ha dött.

Ungefär lika många omhändertogs i Göteborg som i Köpenhamn.

Cirka 250 aktivister fick sjukhusvård i Göteborg. Betydligt färre har fått det i Köpenhamn.

Göteborg var mycket värre.

Elin sa...

Anders: Det stämmer kanske. Jag vill egentligen inte jämföra de båda, det finns ingen anledning. Båda är utslag av samma maktutövande och polisbrutalitet. Som jag uppfattat det har dock polisen större officiella befogenheter i Köpenhamn, än vad de hade i Göteborg. Då tog de väl rätt mycket lagen i egna händer.
Minns hur gråt- och kräkfärdig jag var när alla poliser som varit med belönades med en ros.

Per sa...

Mitt inlägg handlade egentligen inte om det specifika fallet i ursprungsposten. Jag börjar om...

Fotbollshuliganismen fördöms alltid från alla läger. Fredliga supportrar, klubbar, polisen, samhället och alla andra försöker jobba tillsammans för att få bort det lilla fåtal som förstör för den stora massan. Grips någon oskyldig vid massarresteringarna så är det i första hand huliganismens fel.

Det är liten av den reaktionen jag saknar i debatten om demonstrationsvåldet.

Vi borde diskutera hur vi ska få bort demonstrationsvåldet så att vanliga människor vågar gå ut och demonstrera.

Att människor riskerar att bli frihetsberövade vid demonstrationer är nämligen farligt för yttrandefriheten även om polisen skulle bjuda dem på saft och bullar under trevliga former.

Att göra folk till martyrer för polisvåld tror jag inte är rätt väg. Det skapar bara nya Stenkastare i en ond spiral.

Jag önskar istället att så fort poliser ingriper vid demonstrationer (oavsett brutalitet) så är det de som orsakat ingripandet som ska fördömas i första hand. Från alla läger, på samma sätt som vid fotbollshuliganism.

Det tror jag är rätt väg.

Hur tror ni andra vi ska stoppa demonstrationsvåldet?

För jag hoppas att det inte finns någon här som faktiskt tycker att det är bra med våld vid demonstrationer, från poliser eller demonstranter. De tänker jag nämligen inte debattera med.

Anonym sa...

Inga dolda kameror, mikrofoner?! Skulle nog hjälpa enormt med riktiga bevis. Tyvärr anser nog folk ute i stugorna att polisen har rätt att "ta i" vid såna här tillfällen. Får man se bilder på brutala poliser och vanliga ungdomar i lagvidriga situationer skulle det vara lättare att "välja sida".

Hälsar Johan

Anonym sa...

...Har alltid varit såhär.
Tragiskt, men på något sätt ändå bra att det uppmärksammas, de gånger det nu gör det.
Synd att det ska till så extrema exempel och ännu mer synd att det kommer att vara bortglömt om någon vecka.
...synd att det ska behöva hända överhuvudtaget iofs, borde egentligen räcka (i en värrld med tänkande människor - sic) med att det KAN hända i teorin för att revolt ska bryta ut.

/alm

Anonym sa...

Jag får en känsla av att lymmellagen och massarresteringarna funkar som polisstrategi för att hålla lugnt runt toppmötet.

Kaoset i Göteborg verkar helt enkelt ha uteblivit med skjutna demonstranter.

Någon som varit där som vill kommentera?

Logistiken av fångar och ordningen i fängelset verkar ju ha havererat, men funkar själva strategin och framförallt - är den nödvändig vid den här typen av toppmöten?

avtobiff sa...

Bra bloggpost!! <3

Jag var också på EU-toppmötet i Göteborg 2001. På den tiden var jag ung och naiv. Polisens agerande där gjorde att jag mådde dåligt i många år efteråt. I Göteborg 2001 var det sommar och jag var glad i hågen, tänkte bara gå i demos och dansa. Polisen bjöd upp till en helt annan typ av dans.

Danska snuten har bjudit upp till en ännu tokigare dans.

SLUTA KLAGA PÅ ENSKILDA RÖTÄGG INOM DEMONSTRATIONSTÅG. Det är ju för helvete helt uppenbart att snuten har planerat sina handlingar lång tid i förväg. Snuten blir dessutom polis, domstol och bödlar här när de omhändertar ett stort antal oskyldiga människor. I lagens mening ska vi ju vara oskyldiga tills brott har begåtts, alltså är sådana här preventiva aktioner i sin helhet demokratifientliga.

Dessutom, våld mot skyltfönster är ett ringa brott i jämförelse med kapitalismens, bankernas, storföretagenas och staternas våld mot hela mänskligheten. Vidare har de en fruktansvärd attityd mot människor med tanke på att de har ett statsförordnad våldsmonopol.

Exempel på Dansk polis:
* http://www.youtube.com/watch?v=puiAD69B5v4
* En kompis som var en av de COP15 1000 som blev omhändertagna berättade om när han gick på toa: Vrål av ångest från cellerna som snutarna låtsasdirigerade till.

Vidare, en stor del av den "demokrati" vi har idag bygger på tidigare, stundom våldsamma, kamper. Allmän rösträtt, 8 timmars arbetsdag, fackliga förbund, striden om almarna, lön i pengar istället för alkohol, för att ta ett axplock.


Kampen fortsätter.


Kärlek och styrka!
Per

Like A Bad Girl Should sa...

JOHAN ANDERSSON:

Vad för typ av vidrig människa är du egentligen?
Man skäms ju för fan för dig, att du inte själv har vett att skämmas för att vräka ur dig så insiktslösa och respektlösa kommentrer är fanimig makabert!

Anonym sa...

Hej Daniel Swedin, kul att du tror dig veta hur jag fungerar som individ, även om du är helt fel ute. Det var jag some skrev den tidigare posten om "vänsterdrägg som kastar sten". Tyvärr är det inte alltid så lätt att kategorisera människor.Vänliga hälsningar

D

PS. Tänkte att jag kunde hjälpa dig i ditt kategoriseringsprojekt: Jag är 22 år och har en fil. kand. i medie och kommunikationsvetenskap. Jobbar vid en "midsize" kommunikationsbyrå. Bor i en stad i norra Sverige och hade en bra uppväxt där min mamma röstade vänster och min pappa röstade KD eller M. Sedan några år tillbaka har jag en katt vid namn Åke, en norsk skogskatt. Har röstat PP i både EU och riksdagsval och har varit medlem i PP sedan starten.

Nu kanske du kan försöka igen Daniel, nu när du har lite mer information. Det är ju ofta det som är problemet, du (jag kan också!) ser en blogg och tar det som står där för givet. "Gammelmedia" är trots allt, gammelmedia. Deras bild av en situation är därför alltid mindre värd än en hög politiskt aktiva bloggare vars inlägg av någon anledning endast visar deras sida av historien.

Chri$ sa...

piratenanders>>
Jag tycker inte att massarresteringar och massmisshandel kan karaktäriseras som "lugn". Det är isf den sorts lugn du kan hitta i Vitryssland.

Dessutom är det ju helt bisarrt att pirater som brukar klaga på att folks e-post övervakas utan brottsmisstanke, inte reagerar när tusentals grips och straffas utan brottsmisstanke.

HannahSthlm sa...

Demokratin finns inte längre..Det är skrämmande att människor fortfarande tror det..efter den här hösten och vintern...För mig har det varit en av de värsta perioderna i hela mitt liv. Inga detaljer.Men demonstrerat har jag inte ens gjort ,det kan jag tala om.

Kerstin sa...

PS. Tänkte att jag kunde hjälpa dig i ditt kategoriseringsprojekt: Jag är 22 år och har en fil. kand. i medie och kommunikationsvetenskap

Då förstår vi varför media ser ut som de gör och varför man har en så vanvettigt felaktig rapportering i sådana här fall.
Det verkar helt enkelt som om du inte lärt dig ens elementa om demokrati på den utbildning du tycks vara så stolt över. Endera är utbildningen usel eller så är du usel på att ta till dig sådan.

Till bloggarna;
Det var en förfärlig och mycket upprörande a historia ni berättar och det är helt rätt att hävda att sådant inte anstår en stat som vill kalla sig demokratisk och rättsstat.

Anonym sa...

Du skrev: »En kille som delade samma cell som Anton nekades även tillgång till hans livsnödvändiga medicin.«

Jag undrar, dog denna unga man? Polisen mördare!

Unknown sa...

Pirteanders, har du ö h t läst vad tusentals oskyldiga människor gått igenom?

(se ex http://rsmalmo.wordpress.com/2009/12/15/shakespeare-skrev-for-lange-sedan-hamlet-som-i-en-mening-sager-nagot-ar-ruttet-i-konungariket-danmark-da-en-saga-nu-bitter-verklighet/ och

http://ejnermark.blogspot.com/2009/12/polisvaldet-eskalerar-i-danmark.html för andra berättelser)?

Sen har du maken att säga
att det gått lugnt till? Att påstå att det är bättre att så många människor tvingats utstå denna vidriga behandling än att några fönster gått sönder speglar en minst sagt märklig människosyn.

Som Per Andersson säger ovan var det aldrig något problem med de enskilda idioter som kastade sten i lördags, de var mycket få och folk sa till dem direkt.

Problemet i lördags var polisens agerande och det faktum att man ger polisen laglig rätt att döma och straffa människor utan vare sig bevis eller misstanke, betänk som sagt att INGEN, inte ens polisen, misstänkte 99% av de gripna för något annat än att ha försökt uttrycka sin åsikt om klimatpolitiken.

idiomdrottning: Nej, mannen dog som tur är inte, det hade vi nog förhoppningsvis hört mer om. Han var dock väldigt skraj och mådde
inte särskilt bra.

Vi kan iaf konstatera att personer så som "Per" och "Johan Andersson" ovan tycks ha insett att de inte har så mycket att komma med i denna debatt.

En dansk sociolog (http://politiken.dk/klima/Topmode_i_Kobenhavn/article858793.ece) som blev intervjuad i dansk media framhöll just att polisens agerande inte var någon slump, det var tvärt om en helt medveten strategi för att skrämma folk från att demonstrera.

Det förvånar och skrämmer mig att ni här som försvarar polisens agerande i lördags inte inser riskerna med denna utveckling. Som jag ser det skall det till en bra vidrig människo- och demokratisyn för att man inte ska se detta som ett väsentligt demokratiskt problem, enormt mycket större än eventuella risker med några förstörda rutor?

Sonja sa...

@per: "Vi borde diskutera hur vi ska få bort demonstrationsvåldet så att vanliga människor vågar gå ut och demonstrera."

Var det 100 000 ovanliga människor i Köpenhamn alltså?

Trine Klingstrand sa...

Till Per

"Jag önskar istället att så fort poliser ingriper vid demonstrationer (oavsett brutalitet) så är det de som orsakat ingripandet som ska fördömas i första hand. Från alla läger, på samma sätt som vid fotbollshuliganism."

Ja i vanliga fall kanske. Men här har ju t.o.m. polisen sagt att gripandet inte var en följd av något tidigare begånget brott av någon i demonstrationståget. Det var ett planerat preventivt ingripande. Så det är polisen själv som är orsaken till gripandet.

För tidningar som till exempel aftonbladet spelar detta mindre roll. De hävdade i sitt hittills enda reportage om demonstrationen att den urartat efter stenkastning. Och att det var demonstranternas uppträdande som var orsak till det massiva polisingripandet och t.o.m. att det fanns polishelikoptrar i luften.

Detta inte riktat till dig utan till de andra idioterna här inne:

Johan Andersson: "Plötsligt, och till synes utan anledning, blockerade polisen gatan"
Låter ju som om man skulle behöva höra fler personers åsikt om det där."

Du kan ju börja med att lyssna på Polisens uttalande. De säger själva att det var precis så. Att demonstranterna inte hade gjort något som skulle betraktas som anledning, mer än det faktum att de gick längst bak i tåget.

Anonym: "Ärligt talat så ligger ju faktiskt problemet ursprungligen bland demonstranterna. Massa vänsterdrägg som kastar sten och som inte har mycket annat än luft i skallen." När 1000 av 100 000 blir gripna i preventivt syfte och sedan endast tre av de 1000 blir delgivna misstanke om brott, hur kan du överhuvudtaget kalla demonstranterna för stenkastande vänsterdrägg med luft i skallen. Den som bara har luft i skallen är du själv!

Småler lite för mig själv åt hur framtidens människor kommer delvis skratta delvis förfasas över hur vissa människor som du och Adolf hitler tänkte. De kommer besjunga de utdöda arterna i sina sagor såsom vi har gjort med drakar och troll. Sen kommer de ge dig skulden och oss upprättelsen. Det dröjer nog bara ytterligare några hundra år innan det går upp för gemene man och sådana idioter som du att det är kapitalismen som är roten till problemet. Det höll alla i demonstrationståget med om. Men de som fortfarande tycker att Idolvinnaren är en större nyhet sätter sin tilltro till gamla tillgång och efterfråge modeller och fri konkurrens. Den fria konkurrensen om jordens resurser är vad som utarmar planeten!

Bulten i Bo sa...

Vissa dokumneterat misstänkta lymmlar klarade dock visst både av att undvika gripanden och dessutom ta in in bakom avspärrningarna.

Anonym sa...

ett ord från höger:
*) visst - håll rent från stenkastare
*) tvångsmässiga massomhändertaganden kan vara nödvändiga ibland så inte allt går åt helvete, osv

men...
*) extrem polisbrutalitet som den som beskrevs ovan kan ju inte accepteras under några omständigheter. Även om man accepterar att sadismen var enstaka polisrötägg, och att resten av felbehandlingen var dålig logistik p g a bristande resurser, så måste man väl ändå protestera? Nästa gång får i så fall danskarna fixa mer resurser, eller? Annars är ju all vanvård ok - bara att skylla på budgeten?

Anonym sa...

Hello Elin,

This afternoon we demonstrated spontaneously (2 people) in front of the local Consul's office in our City. To express our protest, we had a sign with us showing "Koben-tanamo" - and nothing else.
After 10 seconds, an employee asked us to leave the site, after 30 seconds the police hold us up. They searched us but we refused to answer any questions about the meaning of the sign. They even communicated with their main office for further instructions and information about our message...
After half an hour they let us go as they could not solve the puzzle and they could not find any additional evidence they could accuse us.
So we were much more lucky then some of your friends.
This is just a small action of solidarity for the people who were/still are victims of police violence, but though, let them know, there are protests in some places.
Many greetings from North Germany
R.

junkgirl sa...

sen gbg-01 har jag inte kunnat lita på poliser från något land och de få danska poliser jag träffat har alla varit hemskt otrevliga och brutala. det jag tänkte säga var att jag känner med er och försök ignorera de stollar som kommenterar här med helt sjuka "ni får skylla er själva"-kommentarer. att förvägras toalett, vatten och sin medicin och dessutom sin frihet är en fruktansvärd bestraffning för att man uttryckt sin "obekväma" åsikt. den som aldrig blivit nekad någon av dessa saker har inte en susning om hur vidrigt förnedrande och smärtsamt det är och de bör hålla inne med sina "det är väl inte så farligt"-kommentarer tills de själva upplevt den typen av misshandel. jag skakar och gråter av sorg, vrede, traumaekon från gbg-01, chock och förfäran när jag läser detta. frihet är tydligen en illusion i våra "demokratiska" samhällen i väst. det har för mig varit uppenbart sen helgen den 14-16 juni 2001.