11 oktober 2009

Hårdare tag ingen hjälp mot ångest

Idag skriver jag på Expressens debattsida om ungdomars psykiska ohälsa och en havererad skolpolitik. Ett tack ska riktas till Gustav Fridolin som gav mig input kring texten och kollade så att statistiken stämde.

För den som vill höra mig föreläsa på ämnet kan man företrädelsevis komma till Stadsbiblioteket i Göteborg nu på onsdag 14/10 klockan 18:00. Fri entré.
Annars går det, som vanligt, bra att maila och boka in mig.

6 kommentarer:

Simon sa...

Jättebra skrivet, du är den första jag läser som inte tror att hårdare tag löser allt.

Ivar sa...

Bra bra bra!!

Jag håller helt med dig! "Hårdare tag" låter så himla redigt, som att allt innan varit messmör och daltande. Tycker Fridolin gjort ett sånt otroligt bra jobb med sin bok och sina föreläsningar. Också bra att fler gör det, att du gör det. Hade kommit till GBGs stadsbibla om jag inte bodde i Uppsala.

radiokaka sa...

Ja hade jag inte bott i Karlstad hade jag vart där med. Skitbra!

Maria Trejling sa...

Som liberal sparkar min hjärna först bakut när jag läser det här.
Men när den lugnat ner sig lite inser jag att den rädsla som du beskriver är precis den som jag brottas med varje dag och att det som hindrade mig från att se klart bara var begreppet "ansvar".

Jag har ingen tro på Gud och även om jag inte skulle skriva under Dostojevskijs "om Gud inte finns är allt tillåtet" så innebär ändå avsaknaden av en Gud att det enda vi kan göra är att använda logiska resonemang för att förstå vad vi egentligen har för rent metafysiskt ansvar. Min åsikt är då att individens enda ansvar är att upprätthålla sitt eget liv, vilket också innebär att ta hand om andra, inte för andras utan för individens egen skull, eftersom att människan överlever enklast med hjälp av samarbete.
Jag hyser också en tro att samhället skulle kunna fungera med enbart en nattväktarstat (vilket väl inte är helt olikt den utopi du beskriver?), helt enkelt för att alla tjänar på att bry sig om varandra.

Så egentligen är det bara en försvinnande liten del av din text som jag inte håller med dig om vilket väl helt enkelt bottnar sig i våra olika metafysiska världsbilder. Om jag hade haft en tro på Gud (vilket jag ibland kan avundas dig) skulle jag nog ha kommit fram till exakt samma saker som du.

Mari sa...

Mycket bra!! Du ska veta vad viktigt det är att någon för fram dessa åsikter som en motpol mot rådande samhällsklimat och åsikter byggt på, till största del, fördomar och okunskap. Du ska känna dig så vansinnigt stolt över dig själv tycker jag!

Maria Trejling sa...

Fast oj, jag råkade visst kommentera fel inlägg innan, upptäckte jag, det jag skrev var ju ett svar på nästa, Försök att bena ut tankar kring samhälle, moral och andra småfrågor.

Men eh, ja, det kanske märktes.